Uitgestrekt rioleringsnetwerk kost steden en gemeenten handenvol geld

De grote wegverzakking in Mechelen, veroorzaakt door een ingestorte rioolbuis, toont nog maar eens aan dat het erg slecht gesteld is met de rioleringen in Vlaanderen. Volgens Vlario, het overlegplatform en kenniscentrum voor de riolerings- en afvalwaterzuiveringssector in Vlaanderen, ontstaat er gemiddeld één keer per week in Vlaanderen een grondverzakking door slechte rioleringen.

De steden en gemeenten beheren de overgrote meerderheid van de wel 40.000 kilometer rioleringen in Vlaanderen en zijn aldus verantwoordelijk voor het onderhoud ervan. Dit onderhoud kost handenvol geld, jaarlijks zo’n 600 miljoen euro. Hoewel de steden en gemeenten voor werken en onderhoud aan rioleringen ongeveer 300 à 400 miljoen extern geld ontvangen blijft het onderhoud voor vele gemeenten onbetaalbaar. Sommige gemeenten zouden maar liefst de helft van hun begroting nodig hebben om de nodige investeringen in rioleringen te doen.

Ons enorm uitgestrekt rioleringsnet en de meerkost die dit met zich meebrengt voor aanleg en onderhoud zijn een gevolg van het verspreide bebouwingspatroon in Vlaanderen. We betalen ons gebrek aan ruimtelijke ordening cash aan rioleringen en andere nutsvoorzieningen. Door in te zetten op kernversterking kan Vlaanderen alvast voorkomen dat het rioleringsnetwerk nog verder moet worden uitgebreid, waardoor er meer – hoognodige - financiële middelen vrijkomen voor het onderhoud en de renovatie van het bestaande netwerk.

Beleidsplan Ruimte Vlaanderen