Uplace aan de Leie?

UNIZO Gent en Gents MilieuFront verzetten zich tegen de komst van een nieuw shoppingcenter naast Flanders Expo. Op de site waar ook IKEA zich bevindt, verrijst binnenkort een gloednieuw outletcentrum van 32.000 m², met daarnaast een cinema, een bowling en een kantorencomplex van 21000 m². “Dit megalomaan shoppingscentrum is een gevaar voor de commerciële leefbaarheid van het stadscentrum en omliggende gemeenten, een garantie op een verkeersinfarct, problematisch voor de luchtkwaliteit en valt niet te rijmen met de ambitie van Gent als klimaatneutrale stad" zeggen Steven Geirnaert van GMF en Wim Geirnaerdt van UNIZO.

Tijdens een symbolische actie werd op de site een rouwkrans neergelegd voor ‘de levendige binnenstad’. De geplande winkeloppervlakte aan The Loop komt overeen met de oppervlakte van het Waasland Shopping center aan de rand van Sint-Niklaas. Sinds de opening van dit shopping center staat maar liefst één derde van de winkels in het stadscentrum leeg, het triest record van alle Vlaamse centrumsteden.

Met de website www.rip-the-loop.be werd een sensibiliseringscampagne gestart rond de negatieve effecten van The Loop op de handelaars en de mobiliteit van Gent. Alle bezorgde Gentenaars, die begaan zijn met propere lucht en een levendige binnenstad, worden opgeroepen om via deze website hun stem te laten horen en het rouwregister te tekenen. Bond Beter Leefmilieu betuigde haar diepe medeleven en wenst de Gentenaars veel sterkte in deze moeilijke periode.