Uplace geschorst

Op 18 december schorste de Raad van State de milieuvergunning voor het shoppingcentrum van Uplace. Bond Beter Leefmilieu is blij met deze beslissing. Dit is goed nieuws voor de toekomstige luchtkwaliteit. Zoals vandaag nog bleek uit de nieuwe cijfers van de Vlaamse milieumaatschappij (VMM), blijven het ultrafijn stof en de verzurende stikstofoxiden zorgen baren. Ondanks de al geboekte vooruitgang, slagen we er niet in om aan de Europese normen te voldoen. Deze twee vormen van luchtvervuiling zijn vooral gelinkt aan het steeds toenemende autoverkeer. De regering moet daarom inzetten op een beleid dat de groei van het autoverkeer afremt.  

De vergunning voor de nieuwe shoppingmall van Uplace zou net zorgen voor een gigantische extra verkeersstroom, met een enorme luchtvervuiling tot gevolg. Uplace verwacht jaarlijks acht miljoen bezoekers, wat overeenkomt met 25.000 voertuigbewegingen per dag. En dat uitgerekend op een van de grootste congestiepunten van Vlaanderen. Door het Uplace-project zouden duizenden mensen dagelijks nog langer en meer in de files staan. Ook het sluipverkeer in de dorpen rondom zou onvermijdelijk toenemen. Dat zou nefast zijn voor de nu al slechte luchtkwaliteit in de regio. Die slechte luchtkwaliteit was de voornaamste reden waarom de gewestelijke milieuvergunningscommissie een negatief eindadvies voor de milieuvergunning afleverde aan minister Schauvliege. Dat advies werd echter genegeerd.

Bond Beter Leefmilieu roept de Vlaamse en Brusselse regeringen nu op om de ondoordachte plannen voor nieuwe shoppingcentra langs de Brusselse ring op te bergen en eindelijk werk te maken van een kernversterkend winkelbeleid. Winkels horen thuis in de stadscentra, niet langs de autostrade.