Uplace kost Vlaamse begroting minstens 60 miljoen euro

Volgens een brief van minister-president Kris Peeters aan parlementsvoorzitter Jan Peumans, wordt er 60 miljoen euro Vlaams belastingsgeld geïnvesteerd in wegenwerken om de verwachte verkeersproblemen rond Uplace op te vangen. Daarnaast wordt vanaf 2015 jaarlijks 2,5 miljoen euro uit de Vlaamse begroting gespendeerd aan een extra busdienst van Vilvoorde naar het shoppingcenter. De kosten voor De Lijn voor een extra tramlijn en voor de NMBS voor een bijkomende treinstopplaats zijn nog niet begroot. Uplace zelf betaalt amper 11,6 miljoen euro voor de aanleg van een fiets- en wandelpad.

De brief van het parlement aan Peeters kwam er op aandringen van Hermes Sanctorum, Vlaams parlementslid voor Groen. Hij wil weten wie de kosten voor de bodemsanering van Uplace betaalt. Volgens de brief van Peeters zouden er geen kosten zijn voor de departementen leefmilieu en ruimtelijke ordening. Nochtans betaalt het departement leefmilieu - volgens een brief van het Rekenhof aan het parlement - wel 1,7 miljoen euro voor de bodemsanering van de gronden van Uplace. Volgens Sanctorum toont de brief van het Rekenhof aan dat de regering informatie achterhoudt voor het parlement over de publieke kosten voor Uplace.

Het duurde in elk geval lang vooraleer de regering de exacte kostprijs van de ‘flankerende maatregelen’ openbaar maakte. Nadat minister-president Kris Peeters begin november al in de parlementscommissie de cijfers beloofde, moest parlementsvoorzitter Jan Peumans half december eerst een duidelijke brief schrijven aan Peeters, en duurde het nog tot half januari eer de parlementsleden de juiste cijfers kregen.

Volgens minister Schauvliege zijn de kosten van de bodemsanering niet rechtstreeks verbonden aan het project van Uplace, aangezien het om een ‘ambtshalve’ sanering van een ‘historische vervuiling’ gaat. Die kosten zouden ook uitgevoerd zijn voor een ander project. Juridisch is dat correct, maar het is een semantische discussie. Het feit blijft dat er veel belastingsgeld geïnvesteerd moet worden om de gevolgen van dit winstgevend privéproject op te vangen.