Uplace naast het viaduct?

Vorige week organiseerde Uplace een persconferentie om te laten weten dat nu al de helft van de winkeloppervlakte verhuurd zou zijn, en dat alles wel in orde komt voor het shoppingcentrum langs de Brusselse ring. Niets is minder waar. De Raad van State vernietigde zowel het ruimtelijk uitvoeringsplan als de milieuvergunning. Tegen de bouwvergunning loopt nog een beroepsprocedure. Uplace staat niet boven de wet en moet zoals iedere burger de wet ook naleven.   

Uplace zorgt voor een bijkomende verkeersstroom op een van de grootste congestiepunten van het land. De kern van het probleem blijft dat de verkeersstroom die Uplace zal genereren onmogelijk kan opgevangen worden. Het extra verkeer zal de luchtkwaliteit in de regio nog slechter maken. Het feit dat nu al de helft van de winkels verhuurd is, zal daar niets aan veranderen.

Ondertussen duiken ook juridische problemen op voor dat andere shoppingcenter, Docks, het vroegere Just Under The Sky. Dat ligt naast de van Praetbrug, vlakbij Uplace. De auditeur van de Raad van State bracht een negatief advies uit over de socio-economische vergunning, nadat eerder ook een negatief advies werd uitgebracht over de milieuvergunning. Docks wacht de uitspraak van de Raad van State echter niet af en is reeds met de bouwwerken begonnen. Als de Raad van State nu een vergunning vernietigt, zal de werf moeten stilgelegd worden.