Uw energieleverancier, echt groen of nepgroen?

Sinds vorige week kunt u op de website van de Vlaamse Energieregulator (VREG) met een simpele muisklik te weten komen waar uw leverancier zijn elektriciteit vandaan haalt. Hiermee komt de VREG tegemoet aan de vraag voor meer transparante informatie over de herkomst van onze stroom.

Verschillende tinten groen

Uw leverancier kan u perfect een contract met 100 procent groene stroom aanbieden, terwijl hij het merendeel van zijn elektriciteit uit kerncentrales haalt. Bovendien kan zijn groene stroom -- via een statistische overdracht -- zogezegd uit IJslandse waterkrachtcentrales komen (wat fysiek onmogelijk is) of van windenergie van eigen bodem. Een groen contract garandeert u dus niet dat u voor een leverancier kiest die ook echt inzet op de productie van hernieuwbare energie in België.

Met de nieuwe tool van de VREG kunt u in één oogopslag zien waar een leverancier zijn stroom haalt. Zo ziet u bijvoorbeeld dat Electrabel nog steeds voor de helft van zijn elektriciteit op kerncentrales rekent. Een leverancier zoals Ecopower gaat daarentegen voor 100% groene stroom van eigen bodem.

Investeringsbeleid

Om een volledig beeld te krijgen van de groene koers van uw energieleverancier, surft u best ook nog even naar de ranking voor groene stroom van Greenpeace. Greenpeace kijkt, in tegenstelling tot de VREG, ook naar het echte aankoopbeleid én de investeringspolitiek van een bedrijf. Zo weet u niet alleen waar uw elektriciteit vandaan komt, maar ziet u ook of de leverancier van uw keuze een echt groene en toekomstgerichte koers heeft uitgezet.

Windenergie