Vaagheid troef over het klimaatbeleid

Op Europees niveau gaat de federale regering een ambitieus, effectief en realistisch klimaatbeleid bepleiten. Wat dat precies betekent, daar hebben we het raden naar. Er staan in het regeerakkoord geen cijfers vermeld bij de klimaatdoelen. De federale regering wil slechts één bindende klimaatdoelstelling op nationaal niveau. Dat is een stap terug: nu is er ook een bindende doelstelling voor hernieuwbare energie. Die zorgt voor investeringszekerheid. Die duidelijkheid zou in de toekomst komen van een energiepact. 

Geen taboes

Bij de onderhandeling van dat pact mogen er ‘geen taboes’ rusten op technologieën, schrijft het regeerakkoord. Dat klinkt nogal insinuerend. Het zijn niet taboes, maar risico’s en externe effecten die bepaalde technologieën zoals nucleaire energie of steenkool oninteressant maken. Die externe kosten ‘zonder taboes’ doorrekenen aan de verschillende energiebronnen, dat zou een wereld van verschil maken.

Fietsen

Het akkoord somt ook de hefbomen op voor het federale klimaatbeleid. Met “fiscaliteit, biobrandstoffen, fietsen (sic), productnormen, federale energie-efficiënte overheidsgebouwen en spoorwegen zal de regering de Gewesten ondersteunen bij hun klimaatbeleid alsmede hun luchtkwaliteitsbeleid. Samen met de geplande offshore windenergie zal dit flankerend beleid de federale bijdrage vormen aan de realisatie van de Belgische doelstellingen van het klimaat-energiepakket 2020 van de EU.” Opnieuw is de onduidelijkheid troef. Wat is de regering precies van plan met fietsen? Welk aandeel van de emissiereductie wil de federale overheid op haar nemen via al die hefbomen? Daar hebben we opnieuw het raden naar.

Sereen en met toewijding

De regering zal ook een oplossing vinden voor de vijf jaar durende discussie over de effort sharing. Deze keer op een “serene manier en met toewijding.” Dat is een hele geruststelling. Ook voor klimaatfinanciering zal de regering instaan. Maar voor hoeveel euro, dat is de grote vraag. Ten slotte beslist de federale overheid om het Kyotofonds op te heffen. Mogelijk is daardoor de financiering van de federale dienst Klimaat bedreigd. Die dienst beheert nochtans het broeikasgassenregister en levert belangrijk werk bij het formuleren van onderbouwde standpunten bij Europese en VN-klimaatonderhandelingen.

Klimaatbeleid