Veiligheid versus bevoorradingszekerheid

Twee jaar geleden herinnerde de kernramp in Fukushima de wereld op schokkende wijze aan de veiligheidsrisico’s in kerncentrales. Centrales over de hele wereld ondergingen diverse controles. Ook in ons land was het omwille van veiligheidsoverwegingen dat de reactoren Doel 3 en Tihange 2 de deuren moesten sluiten. Tot op heden zijn die deuren nog steeds gesloten. Een doorn in het oog voor Electrabel, die  de reactoren graag zo snel mogelijk terug in gebruik wil nemen.

In de zomer van 2012 werden in de reactoren Doel 3 en Tihange 2 duizenden scheurtjes ontdekt. Reden genoeg voor het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) om de reactoren stil te leggen en Electrabel om extra testen te vragen. De resultaten van die onderzoeken moeten eind deze maand het FANC overtuigen de reactoren nog voor de zomer groen licht te geven. 

Besparingen bij GDF Suez

GDF Suez kondigde eind vorig jaar een omvangrijk besparingsplan aan. ’s Lands grootste elektriciteitsproducent en haar moederbedrijf laten voortaan de Europese markten in toenemende maten links liggen. Investeringen in elektriciteitproductie zullen daarom met 2 miljard euro verlagen. Als gevolg daarvan zet Electrabel zijn mes in de stroomproductie in gasgestookte centrales - zoals die van Herdersbrug bij Brugge: ze dekken vanaf nu alleen nog de piekvraag of worden volledig gesloten.

Door de sluiting van de kernreactoren loopt de energiereus 300 miljoen euro mis. Een serieuze  tegenslag in tijden van besparingen. Een vermindering in de winst heeft ook een weerslag op de aandeelhouders van Electrabel, waaronder de gemeenten van ons land. Er is besloten geen dividenden uit te keren voor 2012, wat wordt gevoeld in de gemeentelijke portefeuille. Zo loopt bijvoorbeeld stad Mechelen dit jaar een klein miljoen euro mis.

Bevoorradingszekerheid onder druk

Een daling in de productie van elektriciteit werd de voorbije winter voelbaar. Dankzij invoer van Franse stroom zijn we er warm doorgekomen. Maar dat zou wel eens anders kunnen uitdraaien indien de kernreactoren volgende winter gesloten blijven, waarschuwde Staatssecretaris voor Energie Wathelet.

Een prangend tekort aan elektriciteitsproductie en de nood aan bevoorradingszekerheid drijft de druk op om snel te beslissen over de heropening van de twee reactoren. Bij beleidsmakers wordt de druk om te heropenen bijkomend opgevoerd door het wegvallen van gemeentelijk inkomsten. Veiligheid is blijkbaar amper nog aan de orde in dit debat.

Windenergie Kernuitstap