Vertraging voor nieuwe Engelse kerncentrale

De start van de bouw van een nieuwe kerncentrale in Engeland wordt uitgesteld omdat de Chinese investeerders bijkomende garanties vragen. De geplande opstart van de nieuwe Hinkley Point kerncentrale in 2023 komt daardoor in het gedrang.

Het bedrijf dat besloot de kerncentrale te gaan bouwen is het energiebedrijf EDF, dat in handen is van de Franse overheid. EDF beloofde oorspronkelijk om in juli vorig jaar groen licht te geven voor de start van de bouw. Nu de Chinezen bijkomende garanties vragen, volgt er allicht geen beslissing voor september of oktober dit jaar.

De Chinezen, die voor 40% aandelen bezitten in het project, hebben geen vertrouwen in het reactorontwerp van het - tevens Franse - verlieslatende Areva, en willen enkel investeren als de Franse overheid belooft om zich borg te stellen voor het bedrijf. Bovendien willen ze dat de Fransen mogelijke meerkosten dragen.

Projecten van gelijkaardige reactoren in Frankrijk en Finland kennen al minstens vijf jaar vertraging. Bovendien overstijgt de kost van deze projecten reeds drie keer het oorspronkelijke budget. De Engelsen zullen deze kerncentrale uiteindelijk zelf subsidiëren via hun energiefactuur.

Kernuitstap