Vierde trieste verjaardag voor Fukushima

Op 11 maart was het exact vier jaar geleden dat de aardbeving en tsunami in Japan één van de grootste kernrampen in de geschiedenis veroorzaakten. Vier jaar later is het einde van het nucleaire leed in Fukushima nog lang niet in zicht. Integendeel. De voorzitter van Tepco, de uitbater van de kerncentrale in Fukushima, stelde deze week nog maar aan het begin te staan van een lange, moeilijke operatie, en dat het zeker nog dertig tot veertig jaar zal kosten om de nucleaire site op te kuisen. Er lekt nog steeds dagelijks radioactief koelwater naar de zee. Desondanks trekt de Japanse regering trekt opnieuw de nucleaire kaart.

Koelwater

De exacte plaats van de gesmolten reactorkernen is vandaag nog altijd niet bekend. Om deze kernen te blijven koelen, is daarom dagelijks nood aan enorme hoeveelheden koelwater. Al dat radioactief koelwater, ondertussen miljoenen liters, staat opgeslagen op de site en lekt nog steeds naar de zee.

Geen kernuitstap

De vorige Japanse regering kondigde in 2012 aan om tegen 2030 uit kernenergie te stappen. Deze beslissing werd in 2014 door de nieuwe regering echter opgeborgen. De regering stelde dat ze kernenergie nodig heeft om haar klimaatverbintenissen te halen. Een expertenpanel adviseerde om 15 tot 20% kernenergie te voorzien tegen 2030. Het merendeel van de Japanse bevolking is het hier absoluut niet mee eens: zij weten als geen ander waarom kernenergie geen duurzame en betrouwbare energiebron is. Na vier jaar kunnen nog steeds 120 000 mensen wegens de straling niet naar huis terug. Tienduizenden huizen in zeer moeilijke omstandigheden in noodverblijven.

Lokale transitie

Ondertussen nemen lokale besturen wel het voortouw in de transitie naar een duurzame energievoorziening. Zo stelde de stad Fukushima in december 2012 als doel om een veilige, zekere en duurzame samenleving zonder kernenergie op te bouwen. In 2014 verbond Fukushima zich ertoe om tegen 2040 te streven naar 100% hernieuwbare energie.

Kernuitstap