Vilvoorde wapent zich tegen komst winkelcentra

Het gemeentebestuur van Vilvoorde maakt zich – samen met de lokale handel – zorgen over de mogelijke komst van winkelcentra langs de Brusselse ring. Zoals u hier al meermaals kon lezen, liggen er drie plannen voor nieuwe shoppingcentra langs de Brusselse ring ter tafel: op tafel, aan het viaduct van Vilvoorde in Machelen (Uplace), op de Heizel (Neo-project) en aan de Van Praetbrug (Just under the sky).

In het centrum van Sint-Niklaas heeft de lokale handel na de komst van het Waasland Shoppingcenter en serieuze knauw gekregen. Het aantal winkels in de binnenstad liep er met één derde terug, de winkelleegstand verdubbelde. De Leuvensestraat, de grootste winkelstraat van Vilvoorde, ligt op amper vijf kilometer van de site van Uplace. Om te vermijden dat de winkels ook uit Vilvoorde wegvluchten en om de concurrentie met een winkelcentrum het hoofd te bieden, vernieuwt Vilvoorde nu versneld zijn binnenstad. Het centrum van Vilvoorde zal in de komende jaren ingrijpend veranderen met de uitvoering van de tweede fase van het 'detailplan Handelscentrum'.

Autoluwe straten moeten van Vilvoorde een gezellig winkel-wandelcentrum van maken. Daarna wil het stadsbestuur ook de Grote Markt autovrij maken. Dat wil ze echter pas doorvoeren als er op andere plaatsen parkeercapaciteit bij komt. De ondergrondse parking – een idee dat al twintig jaar meegaat in Vilvoorde – wordt nu verder bestudeerd.

Duurzaam bouwen en wonen