Vlaams minister van Energie en Wonen, Freya Van den Bossche geeft startschot Ecobouwers Opendeur

Vandaag heeft Bond Beter Leefmilieu samen met minister Freya Vandenbossche de aftrap gegeven van de campagne Ecobouwers Opendeur bij Hilde en Geert in Merelbeke. In de weekends van 6 & 7 en 13 & 14 november openen in heel Vlaanderen en in Brussel meer dan honderdtwintig lage-energiewoningen en passiefhuizen hun deuren.

Voor elk wat wils

Zowel in nieuwbouw als renovatieprojecten is het mogelijk om zeer energiezuinige oplossingen te kiezen. Vrijstaande woningen, appartementen, boerderijtjes of strakke design. Ecobouwers Opendeur biedt voor elk wat wils. Inschrijven kan nog steeds op www.ecobouwers.be en is volledig gratis.

Passiefhuis met zeer laag energieverbruik

Geert en Hildehebben minister Vandenbossche rondgeleid in hun compacte passiefhuis waarin elke ruimte heel goed benut wordt. Door de leefruimte en keuken niet naar de noordelijke tuin te oriënteren genieten ze de ganse dag van de zon.

 “We wonen net een jaar in ons passiefhuis en we zijn heel trots op ons energieverbruik,” zegt bouwheer Geert Van Damme. “Slechts 3900 kWh per jaar voor verwarming en elektriciteit samen. Onze jaarfactuur bedroeg 670,81 euro, waarvan de verwarming slechts een 100 à 150 euro uitmaakt. We zitten maar aan een fractie van wat een gemiddeld gezin van vier verbruikt.” (nvdr: 26.000 kWh per jaar)

Energiezuinig bouwen perfect haalbaar

Voor Vlaams minister van Energie en Wonen Freya Van den Bossche bewijzen Geert en Hilde dat zuinig bouwen geen utopie hoeft te zijn. “De vrees dat energiezuinig bouwen te duur uitvalt, is onterecht. De maandelijkse afbetaling van de lening zal misschien iets hoger liggen, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door levenslang lagere energiefacturen. Sinds begin dit jaar geldt de E80-norm, maar uit de EPB-aangiftes blijkt dat vorig jaar al meer dan de helft van de nieuwe woningen aan dat niveau voldeed. De Vlaming loopt dus voor op de norm, wat bewijst dat er marge is om ambitieuzer te zijn.”

De geleidelijke aanscherping van de norm waaraan alle nieuwe woningen moeten voldoen is overigens maar één aspect van het Vlaamse beleid. “Tegelijk wil ik voorlopers zoals Geert en Hilde blijven stimuleren om veel beter te doen dan de norm voorschrijft. Zo geven we vandaag al een korting op de onroerende voorheffing voor wie veel zuiniger bouwt dan de norm, naast de federale steunmaatregelen zoals de belastingkorting voor zuinige woningen. Ik werk momenteel aan een actieplan om dat voorlopersbeleid verder uit te breiden met nieuwe maatregelen. Bijvoorbeeld goedkopere leningen voor de energiebewuste voorlopers.”

Sara Van Dyck, beleidsmedewerker Energie en Klimaat van Bond Beter Leefmilieu, is blij met de inspanningen van de minister om de energieprestatienorm te verscherpen. Maar Vlaanderen mag van de milieubeweging nog een versnelling hoger schakelen. “Tegen 2020 moeten van Europa alle nieuwe gebouwen zo zuinig zijn als een passiefhuis. Vlaanderen mag niet op Europa wachten. Net als in Brussel en Wallonië kunnen we al veel vroeger passief als norm invoeren.”

Een grootscheepse renovatiegolf

In Vlaanderen warmen vandaag nog bijna 800.000 ongeïsoleerde daken het klimaat op. Energiebewust renoveren is dus de boodschap. “Van een grootscheepse renovatiegolf wordt trouwens niet alleen het klimaat beter, ook de werkgelegenheid vaart er wel bij,” zegt Sara Van Dyck. Maar alles kan beter. “De overheid zou hierbij in het bijzonder aandacht moeten besteden aan de renovatie van huurwoningen en sociale woningen, dan kunnen we armoede uitsluiten. Een investering in echte duurzame ontwikkeling.”

Contact:

Benjamin Clarysse, campagnecoördinator Ecobouwers Opendeur, 0485 89 28 64, benjamin.clarysse [at] bblv.be (benjamin[dot]clarysse[at]bblv[dot]be)

Gorik Van Holen, woordvoerder minister Vandenbossche, gorik.vanholen [at] vlaanderen.be (gorik[dot]vanholen[at]vlaanderen[dot]be), 0478 36 75 68

Praktische informatie

Een volledig overzicht van alle huizen en de bezoekmomenten staat op www.ecobouwers.be.

Ecobouwers Opendeur werd mogelijk dankzij de steun van:

Viessmann, Bostoen, Beter Bouwen en Verbouwen, Immoweb, Rockwool, Ytong en Xella, Wienerberger, VIBE, Passiefhuisplatform, BIM, Voka, VVSG

Duurzaam bouwen en wonen