Vlaamse energiejagers besparen 216.000 euro op energiefactuur

Campagne van Bond Beter Leefmilieu helpt mensen geld en energie te besparen

Tussen 1 december 2012 en 31 maart 2013 namen meer dan 5.000 gezinnen deel aan de Energiejacht. Gemiddeld bespaarden ze 9,24 % energie. De Energiejacht is een campagne van Bond Beter Leefmilieu, in samenwerking met de provincies Oost- en West-Vlaanderen en een aantal gemeenten. De campagne zet mensen aan om energievreters in huis uit te schakelen. Op die manier kunnen gezinnen de stijging van hun maandelijkse energiefactuur opvangen. Iedereen kan gratis zijn energieverbruik opvolgen via de onafhankelijke website www.energiejacht.be.

Bedrijven voor het eerst ook op Energiejacht

Tijdens deze derde editie van de Energiejacht namen voor het eerst ook een aantal bedrijven deel. De POM West-Vlaanderen heeft de Energiejacht namelijk als een van de actiepunten opgenomen in het Charter Duurzaam Ondernemen. Bij Ardo, specialist in vriesverse groenten en fruit, trokken een vijftigtal personeelsleden mee op Energiejacht. "We tellen 5 groepen binnen ons bedrijf", schetst energiemeester Philip Vanhandsaeme. "Iedereen bleef heel gemotiveerd en voerde elke zaterdag trouw zijn of haar meterstanden in. De resultaten zijn voor ons alvast overwegend positief." Het initiatief kan rekenen op heel wat belangstelling. "Via infoschermen op de verschillende afdelingen blijven ook niet-deelnemers op de hoogte", doet Philip uit de doeken. "Zo krijgt iedereen de tips om energie te besparen mee. Voor de winnaars hebben we trouwens binnen Ardo zelf een prijs voorzien, omdat we duurzaam ondernemen binnen het bedrijf willen stimuleren." Naast Ardo zelf deden ook Deknudt Mirror Works, Optima T, KATHO Roeselare, Belgomilk en POM West-Vlaanderen mee aan de Energiejacht.

Stookseizoen

Meer dan 5.000 gezinnen noteerden tussen 1 december 2012 en 31 maart 2013, de vier maanden van het stookseizoen, regelmatig hun meterstanden van aardgas, elektriciteit en water. Ze kunnen ook na afloop van de campagne hun energieverbruik blijven opvolgen op de website www.energiejacht.be.

De unieke rekentool op de website zorgt voor een automatische berekening van de besparing. De overzichtelijke grafieken op de website helpen om dat visueel voor te stellen.

“Onze rekenmodule houdt ook rekening met de buitentemperatuur”, schetst Marc Steens van Bond Beter Leefmilieu. “Dat maakt het mogelijk om het hele jaar door je verbruik te evalueren, los van het seizoen. Zo kun je de voorbije strenge winter vergelijken met de zachtere van vorig jaar. Het bijhouden van je meterstanden maakt je bewuster van je energieverbruik. Op die manier kun je flink wat geld besparen. Met de stijgende energieprijzen kunnen alle gezinnen hier wel bij varen.”

Provinciale resultaten

De provincie West-Vlaanderen voert de ranglijst aan met 50 deelnemende groepen. De deelnemende gezinnen boekten een besparingsresultaat van 12,36 %. In Oost-Vlaanderen lag de focus op energiebesparing door kansengroepen. Vorig jaar bespaarden de deelnemers er 14,56 %, dit jaar behaalden ze 9,84 %. Zo levert de investering van de provincie een veelvoud op aan besparingen. Ook in Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant namen er een aantal gemeenten deel aan de campagne. De Antwerpse gemeenten zagen hun deelnemers een energiebesparing realiseren van 5,44 %. In Limburg klokten ze af op 1,40 %, terwijl de deelnemers uit Vlaams-Brabant gemiddeld 2,98 % bespaarden. De vijf provincies samen wisten zo 964 ton CO2 te besparen. Dat is evenveel als de jaarlijkse uitstoot van 285 wagens.

Energiebesparing