Vlaamse Energiejagers besparen 3,01% op energiefactuur

Tussen 1 oktober 2014 en 31 maart 2015 deden meer dan 11 000 gezinnen mee aan één van de acties binnen de Energiejachtcampagne. Dat ging van een energietest tot het bijhouden van meterstanden van gas, elektriciteit en water. Gemiddeld bespaarden ze zo 3,01 % energie. 

De Energiejacht is een campagne van Bond Beter Leefmilieu, in samenwerking met de provincies Oost- en West-Vlaanderen en Limburg en een aantal gemeenten en bedrijven. De campagne zet mensen aan tot energiebesparing door gedragsverandering. Zo kunnen gezinnen de stijging van hun maandelijkse energiefactuur opvangen. Iedereen kan gratis zijn energieverbruik opvolgen via de onafhankelijke website www.energiejacht.be.

Lage instapdrempel en nieuwe meettool

De vijfde editie van de Energiejacht startte al in oktober 2014 met een energietest. “Zo introduceerden we het thema van energiebesparing op een speelse en laagdrempelige manier bij het grote publiek”, schetst Marc Steens van Bond Beter Leefmilieu. “Mensen konden tijdens de campagne ook hun energievragen stellen aan een panel van experts.” 

Zwaartepunt bleef echter het bijhouden van meterstanden van gas, elektriciteit en water en het toepassen van besparingstips tussen 1 december 2014 en 31 maart 2015. “Tijdens het zogenaamde stookseizoen passen deelnemende gezinnen besparingstips toe en houden ze hun meterstanden bij aan de hand van een nieuwe meettool via Energiejacht”, legt Marc Steens uit. “De unieke EnergieID rekentool op de website zorgt voor een automatische berekening van de besparing. 

De overzichtelijke grafieken op de website helpen om dat visueel voor te stellen. De rekenmodule houdt ook rekening met de buitentemperatuur. Dat maakt het mogelijk om het hele jaar door je verbruik te evalueren, los van het seizoen. Zo kun je de voorbije normale winter vergelijken met de veel zachtere van vorig jaar. Het bijhouden van je meterstanden maakt je bewuster van je energieverbruik. Op die manier kun je flink wat geld besparen. Met de stijgende energieprijzen kunnen alle gezinnen hier wel bij varen.”

Uitdaging voor energiebewuste mensen

Gemiddeld bespaarden de zowat 2000 gezinnen 3,01%. Gedurende 4 maanden hielden ze hun meterstanden bij. “We merken wel dat de besparingsresultaten iets lager lagen dan het voorbije jaar”, geeft Marc Steens toe. “Heel wat gezinnen doen al voor de tweede of derde keer mee. Hun verbruik ligt dus al laag en dan is het een hele uitdaging om nog meer te gaan besparen door gedragsverandering. Daarnaast heeft het ook voor een stuk te maken met de nieuwe tool die we invoerden. Die vergelijkt het huidige verbruik automatisch met dat van vorig jaar. In tegenstelling tot vroeger kunnen deelnemers niet langer zelf hun referentieperiode bepalen. Maar de nieuwe tool geeft wel een mooi zicht op het historische verbruik door de jaren.” 

Ook voor bedrijven 

Tijdens deze vijfde editie van de Energiejacht namen opnieuw een aantal bedrijven deel. De POM West-Vlaanderen heeft de Energiejacht namelijk als een van de actiepunten opgenomen in het Charter Duurzaam Ondernemen. Bij Ardo, specialist in vriesverse groenten en fruit, trokken een dertigtal personeelsleden mee op Energiejacht. "We tellen 4 groepen binnen ons bedrijf", schetst energiemeester Philip Vanhandsaeme. "Iedereen bleef heel gemotiveerd en voerde elke maand trouw zijn of haar meterstanden in. De resultaten zijn voor ons alvast overwegend positief."  Naast Ardo zelf deden ook Daikin, Arcotec/Loca Labora en Westlandia mee aan de Energiejacht. Aquafin en Cronos namen dan weer het peterschap van een energiegroep op zich. 

Provinciale resultaten

De provincie West-Vlaanderen voert de groepsranglijst aan met 16 deelnemende groepen. De deelnemende gezinnen boekten een besparingsresultaat van 5,87 %. In Oost-Vlaanderen en Limburg lag de focus op energiebesparing door kansengroepen. Dit jaar bespaarden de Oost-Vlaamse deelnemers  6,91%, terwijl Limburg afklokte op 2,07%. Zo levert de investering van de provincie een veelvoud op aan besparingen. Ook in Antwerpen en Vlaams-Brabant namen er een aantal gemeenten deel aan de campagne. De Antwerpse gemeenten zagen hun deelnemers een energiebesparing realiseren van 2,43 %, terwijl de deelnemers uit Vlaams-Brabant gemiddeld 1,94 % bespaarden. 

Bond Beter Leefmilieu organiseert de Energiejacht in samenwerking met de provincies Oost- en West-Vlaanderen en Limburg, Infrax, Eandis, Ecolife, Dialoog vzw, Abllo vzw en met de steun van Bostoen en VEA. 

Duurzaam bouwen en wonen