Vlaamse regering heeft klimaathuiswerk nog altijd niet gemaakt

Op 7 november 2012 vond een ideeënuitwisseling plaats in het Vlaamse parlement over het Vlaams klimaatbeleidsplan (2013-2020) dat in opmaak is. Dat plan moet de maatregelen bevatten die de uitstoot van broeikasgassen in de Vlaamse niet-ETS sectoren gebouwen, transport, landbouw en industrie met minstens 15% terugbrengen tegen 2020 in vergelijking met 2005. Prognoses van VITO voorzien op basis van bestaand beleid een stijging met 0,3% tegen 2020.

BBL en Natuurpunt reageren verbijsterd op het feit dat Vlaams minister Hilde Crevits , minister-president Kris Peeters en bij uitbreiding de hele Vlaamse regering haar huiswerk voor het klimaatbeleidsplan nog steeds niet heeft gemaakt.

Anderhalve maand voor de start van een nieuwe periode (2013-2020) weet Vlaanderen nog niet hoe en met welke maatregelen ze aan haar Europese verplichtingen zal voldoen. De klimaatmaatregelen die vanochtend zijn voorgesteld zijn - met uitzondering van die in de gebouwensector en de koelsector - vaag en weinig doeltreffend.

Met dit maatregelenpakket zal Vlaanderen de Europese reductiedoelstelling van -15% tegen 2020 helemaal niet halen. Er wordt immers onvoldoende ingegrepen op het vlak van de uitstoot van het wegverkeer en van de veehouderij. Terwijl de klimaatverandering zich ieder jaar sterker laat voelen, blijft het Vlaamse klimaatbeleid ter plekke trappelen.

Namens Bond Beter Leefmilieu en Natuurpunt,

Mathias Bienstman, beleidsmedewerker Klimaat - BBL

Klimaatbeleid