Vlaamse regering keurt vijf nieuwe brownfieldprojecten goed

Recentelijk keurde de Vlaamse regering vijf nieuwe bronwnfieldconvenanten goed. Het gaat om sterk vervuilde, voormalige industriƫle sites die een nieuw leven krijgen. Ruimtelijke recyclage dus. Meer concreet gaat het om de ontwikkeling van een groen- en recreatiegebied op de vervuilde gronden van de voormalige leerlooierij Schotte in Aalst, een nieuwe KMO-zone op het vroegere gipsstort van UCB in Sint-Pieters-Leeuw, een bedrijventerrein annex bedrijfsverzamelgebouw op de vervuilde industriegronden Overhaem in Tongeren, een ambachtelijke zone op de vervuilde gronden van Sofinal in Kluisbergen en het nieuwe bedrijventerrein op het Eilandje in Zwijnaarde, Gent.

Met deze brownfieldconvenanten krijgen de ontwikkelaars extra ondersteuning voor de sanering van de vervuilde gronden en de ontwikkeling van nieuwe functies. De Vlaamse regering toont hiermee aan dat het best mogelijk is om nieuwe economische activiteiten te ontwikkelen, zonder daarvoor per se maagdelijke open ruimte te moeten aansnijden.

Minder positief is dat de regering ook aanpassingen wil aanbrengen aan de brownfieldconvenant die vorig jaar met Uplace werd afgesloten. Uplace wil een nieuw shoppingcentrum annex kantoren, bioscoop en appartementen bouwen naast het viaduct van Vilvoorde. Het provinciebestuur van Vlaams-Brabant trok zich als partner terug uit deze convenant, de regering wil er toch mee doorgaan. Dit shoppingcentrum zal echter ten koste gaan van de vitaliteit van de stadskern van Vilvoorde en Brussel. Bovendien zal het een nieuwe autostroom aantrekken naar de Brusselse ring. Op een hoorzitting over diezelfde Brusselse ring in het Vlaams Parlement, nauwelijks twee weken geleden, was iedereen het er nochtans over eens dat de huidige verkeersituatie op de ring, en vooral op het onderliggend wegennet, onhoudbaar is. Het complex zal de situatie nog gevoelig slechter maken.

Duurzaam bouwen en wonen