Vlaamse regering verspilt klimaatgeld aan ‘energiesteun’

De Tijd berichtte dit weekend dat de energiesteun aan 104 energie-intensieve bedrijven in Vlaanderen 50 miljoen euro bedraagt. Het gaat over een nieuwe geldstroom om bedrijven te vergoeden voor de CO2-kost die is doorgerekend via de elektriciteitsfactuur, de zogenaamde steun voor indirecte emissiekosten. De 50 miljoen euro is volgens Bond Beter Leefmilieu een verspilling van Vlaams klimaatgeld omdat ze geen emissiereducties oplevert. Tevens is het een zware oversubsidiëring van de werkelijk aan bedrijven doorgerekende CO2-kost.

“Hoe meer elektriciteit een bedrijf verbruikt en hoe meer broeikasgasemissies ze daardoor veroorzaakt, hoe meer ‘energiesteun’ ze krijgt teruggestort vanuit het Vlaams Klimaatfonds(1).  Dat is de wereld op z’n kop. Het Vlaamse klimaatgeld dient om emissies te reduceren, niet om ze op te drijven.” reageert  Jonathan Lambregs, beleidsmedewerker klimaat bij Bond Beter Leefmilieu.

Bron: De Tijd

“De 50 miljoen euro gaat volledig naar de energie-intensieve industrie, die instaat voor een aanzienlijk deel van de Vlaamse broeikasgasuitstoot. Grote vervuilers zoals ArcelorMittal en ExxonMobil souperen bijna al het geld op dat beschikbaar is voor het Vlaams klimaatbeleid. Dat is hallucinant. Het gaat daarbij over een zware oversubsidiëring. De Vlaamse overheid betaalt hier maar liefst 3 tot 4 keer te veel subsidies, wat al aan bod kwam in Factcheck van de Zevende dag (2).” besluit Jonathan Lambregs van Bond Beter Leefmilieu.

De energiesteun dient zogezegd om de doorgerekende CO2-kost in de elektriciteitsprijs terug te betalen. Maar de steun is berekend op basis van een onrealistische emissiefactor waardoor ze maar liefst 3 tot 4 maal de werkelijke CO2-kost vergoedt. “De vervuiler betaalt”, het principe dat aan de grondslag ligt van klimaatbeleid, wordt hier vervangen door “de vervuiler wordt beloond”.

De steun aan de energie-intensieve industrie levert ons geen enkele CO2-reductie op. Energiebesparing in gebouwen doet dat wel. De 50 miljoen euro investeren in energie-efficiëntie zorgt bovendien voor een betaalbare energiefactuur voor gezinnen en bedrijven en stimuleert de werkgelegenheid.

Noten:

(1) De energiesteun voor indirecte emissiekosten is tussen 2013 en 2020 toegelaten door Europa. Ze zal betaald worden vanuit het Vlaams klimaatfonds. Omdat de inkomsten voor dat fonds nog geblokkeerd zitten op federaal niveau, doordat de inspanningsverdeling tussen de gewesten na 5 jaar discussiëren nog niet rond is, is de steun voor 2013 voorgefinancierd vanuit het Hermesfonds.

(2) De aflevering van het VRT-programma FactCheck “Heeft de Vlaamse regering 4x te veel terugbetaald aan energiekosten?” kan worden geraadpleegd via deze link: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/dezevendedag/2.33122?video=1.1951459

Klimaatbeleid Energiebesparing