Vlaanderen blijft koploper intensief energieverbruik

We springen al wat zuiniger om met energie in Vlaanderen, maar blijven een van de slechtste leerlingen van de Europese klas. Energie-efficiëntie speelt een cruciale rol in de loskoppeling van energieverbruik en economische groei. Die trend kende abrupt een einde in 2010 toen het Vlaams energieverbruik de hoogte in schoot met een heropleving van de bedrijfsactiviteit en de uitzonderlijk koude wintermaanden. Maar het jaar 2011 pikte de draad opnieuw aarzelend op, zo toont het milieurapport.

Een schouderklopje voor de Vlaamse huishoudens

Het zijn vooral de huishoudens die het goed doen. Algemeen daalde het energiegebruik in 2011 met 14 % ten opzichte van 2009, een recordlaagte in de voorbije 11 jaar.

Een milde winter en verbeterde energie-efficiëntie zorgen voor die mooie resultaten. Om toekomstige strenge winters even succesvol te kunnen trotseren zullen we de energie-efficiëntie moeten blijven verbeteren. Een gedeeltelijke vervanging van elektrische verwarming in huishoudens kan al voor een vermindering van 0,8% van het totale Belgische elektriciteitsverbruik zorgen. Doorgedreven dak en muurisolaties, het vervangen van enkel glas kan dat cijfer nog gevoelig optrekken.

Rendementswinsten in de Vlaamse industrie onaangeroerd

Daartegenover staat de Vlaamse industrie, wiens energieverbruik in 2011 amper veranderde t.o.v. 2010, toen het plots de hoogte in schoot met 17% t.o.v. 2009. Veel energie gaat daar verloren door transformatieverliezen bij de opwekking van elektriciteit en warmte. Rendementswinsten blijven zo onaangeroerd. Concreet kunnen het gebruik van restwarmte, het beter afstemmen van pompen en motoren en efficiëntere conversietechnieken deze trend keren.

Alles bij elkaar blijft Vlaanderen bijzonder energie-intensief. Onze regio heeft nog steeds de tweede hoogste energie intensiteit van alle West-Europese lidstaten.

Energiebesparing