Vlaming verkiest energiezuinige woning boven grote tuin

Laat je inspireren in 300 milieuvriendelijke en energiezuinige woningen tijdens Ecobouwers Opendeur

Een energiezuinige woning is voor de Vlaming belangrijker dan een ruime woonst of grote tuin, zo blijkt uit onafhankelijk onderzoek door Ipsos in opdracht van Bond Beter Leefmilieu (BBL). Vandaag stelde BBL de opmerkelijkste resultaten van deze studie voor in een energiezuinig stadswoning in hartje Mechelen. Daarmee werd het startschot gegeven voor de 17e editie van Ecobouwers Opendeur. Op 1-2 en 8-11 november nodigen meer dan 300 eigenaars bezoekers uit voor een gratis rondleiding in hun milieuvriendelijke en energiezuinige woning. 

“Dat de Vlaming energiezuinig wonen prefereert boven ruimte, is een zeer positieve evolutie. Het toont aan dat energiezuinig bouwen niet langer uitzonderlijk,” zegt Benjamin Clarysse van BBL. We merken ook dat Ecobouwers steeds straffer uit de hoek komen: een energieproducerende woning is inmiddels geen unicum meer.” 

Inspirerende voorbeelden als informatiebron

Uit het onderzoek blijkt dat 70% van de Vlamingen het bezoeken van inspirerende voorbeelden de belangrijkste informatiebron voor duurzaam bouwen vindt. “Dat is precies de gedachte achter Ecobouwers Opendeur,” aldus Clarysse. “Samen met onze Waalse partner écoconso geven wij mensen met bouwplannen de kans om rechtstreeks in dialoog te gaan met milieu- en energiebewuste bouwheren in meer dan 300 woningen in heel het land. De ecobouwers doen hun bouw- en woonervaringen uit de doeken en schetsen zo een oprecht beeld van duurzaam bouwen in de praktijk.” 

Vlaming vindt duurzaam bouwen belangrijk

Duurzaam bouwen heeft duidelijk een plaatsje verworven in het hart van de Vlaming: maar liefst 93% van de Vlamingen vindt dit belangrijk. Meestgenoemde motivaties zijn “respect voor natuur en milieu” (25%), “toekomstgerichtheid” (22%) en “een lange levensduur” (16%). 

Praktisch

Dit jaar kun je meer dan 190 woningen in Vlaanderen, 30 in Brussel en zo’n 100 in Wallonië bezoeken. De rondleidingen starten telkens om 10 en/of 14 uur. Inschrijven voor een bezoek aan een Ecobouwers huis is gratis en kan via: 
www.ecobouwers.be voor Vlaanderen en Brussel (NL) of www.ecobatisseurs.be voor Wallonië en Brussel (FR) 

Internationale Passiefhuisdagen en Hout & Groen Wonen

Van 7 tot 9 november vinden de Internationale Passiefhuisdagen plaats. Passiefhuis Platform is hoofdpartner Ecobouwers Opendeur en dankzij hen kan je ook meer dan 35 passiefhuizen bezoeken. 

Van 7 tot 9 november vindt ook de ecologische bouwbeurs Hout & Groen Wonen plaats in de Waagnatie in Antwerpen. Bezoekers aan Ecobouwers Opendeur krijgen gratis toegang tot de beurs bij het tonen van hun inschrijvingsmail.

Duurzaam bouwen en wonen Energiebesparing