Vlamingen besparen 7,76 % energie

Energiecampagne van Bond Beter Leefmilieu helpt mensen geld en energie te besparen; Door concrete en eenvoudige tips toe te passen kunnen gezinnen gemakkelijk 7,76 % energie besparen op jaarbasis. Dat blijkt uit de eerste voorlopige resultaten van de campagne Energiejacht, een initiatief van Bond Beter Leefmilieu, om te jagen op energievreters in huis. Op die manier kunnen gezinnen de stijging van hun maandelijkse energiefactuur opvangen. Iedereen kan zijn energieverbruik opvolgen via de onafhankelijke website www.energiejacht.be.

“Mensen denken dat ze zelf niet veel meer kunnen besparen, maar staan vaak te kijken van de resultaten als ze meedoen,” vertelt energiemeester Paul Nies uit Ham. “Zo beginnen ze bijvoorbeeld consequent alle elektrische toestellen volledig uit te schakelen. Ook in sluimerstand blijft een elektrisch apparaat immers stroom verbruiken. Via de Energiejacht merken ze wat dat concreet oplevert. De deelnemende groepen uit onze gemeente bespaarden gemiddeld 16 %. In totaal stootten we 44 ton CO2 minder uit. Zodra mensen meedoen, blijven ze aan boord en maken ze er een sport van om zoveel mogelijk te besparen.”

Samen op jacht

Het jachtseizoen van de Energiejacht liep van 1 december 2010 tot 31 maart 2011. Uit de eerste, voorlopige resultaten blijkt dat de deelnemers aan de Energiejacht gemiddeld 7,76 % energie besparen door een aantal eenvoudige en concrete tips toe te passen. Een aantal uitschieters bespaarden zelfs tussen de 20 en 30 %.

Op de website www.energiejacht.be konden ze zich registreren, hun verbruiksgegevens noteren en ze vergelijken met die van vorig jaar. Dankzij overzichtelijke grafieken op de website zagen ze meteen hoe de jacht op energievreters voor hen verliep.

“3251 gezinnen namen deel aan de Energiejacht”, schetst Bernard Govaert van Bond Beter Leefmilieu. “De rekenmodule van deze onafhankelijke website houdt ook rekening met de buitentemperatuur. Dat maakt het mogelijk om het hele jaar door je verbruik te evalueren, los van het seizoen. Het bijhouden van je meterstanden maakt je bewuster van je energieverbruik. Op die manier kun je flink wat geld besparen. Met de prijsstijging die er staat aan te komen, kunnen alle gezinnen hier wel bij varen.”

Schat aan tips

Op de www.energiejacht.be vinden geïnteresseerden intussen tal van tips om energie te besparen in huis. “Echte besparing gebeurt natuurlijk niet door enkel je meterstanden te noteren, maar wel door concrete tips toe te passen”, stelt Bernard Govaert. “Met een minimum aan inspanningen kun je al snel mooie resultaten boeken. We hebben besloten om de website online te houden zodat bezoekers het hele jaar door hun energieverbruik kunnen meten en tips kunnen vinden om toe te passen.”

Bond Beter Leefmilieu organiseert de Energiejacht in samenwerking met alle Vlaamse provincies, Infrax, Eandis, de Provinciale Brabantse Energiemaatschappij, Dialoog vzw, Abllo vzw, Igemo, de Gezinsbond en ACW Limburg en met de steun van Enfinity, Van Marcke/Big Blue, Grohe, Santens en EcoProof.

Energiebesparing