Vooraanstaande bedrijven en BBL vragen 40% energiebesparing

Vandaag en morgen overlegt de eerste minister Charles Michel met zijn Europese collega’s de energie- en klimaatdoelstellingen voor 2030. Energy Saving Pioneers (ESP), een coalitie van 25 vooraanstaande bedrijven en Bond Beter Leefmilieu, laat van zich horen. De groep vraagt Michel met klem om een doelstelling van 40% te ondersteunen.

Energie besparen klinkt als een evidente keuze. Gezinnen besparen op hun energiefactuur met een positief gevolg op de koopkracht. Daarnaast sterken bedrijven hun competitiviteit omdat ze hun kosten drukken. 

Energiebesparing kent echter een aantal drempels, zoals de investeringskost. Ondanks dat die investering zich op termijn dubbel en dik terugverdient, moet het geld er wel zijn bij de aanvang van de ingreep. Bovendien is energiegebruik niet altijd de kernactiviteit van een onderneming. Dat maakt het voor een bedrijf moeilijk om zich te verdiepen in zijn energiegebruik.

Ambitieus energiebesparingsbeleid neemt deze drempels weg. De inzichten en expertise uit de praktijk van de ESP-leden staan beleidsmakers bij in het ontwikkelen van dergelijk beleid.

Om resultaten te garanderen is daarom een bindende langetermijndoelstelling nodig. Alleen zo garanderen we een duurzame stimulans van de gehele economie, werkgelegenheid en het klimaat. 

Energiebesparing