Wat moeten de Esten met Langerlo?

Een nieuwe episode in de saga van Langerlo: het Estse bedrijf Graanul Invest heeft de biomassacentrale overgekocht - en de 2 miljard beloofde subsidies die erbij horen. In Vlaanderen heeft ondertussen eigenlijk niemand nog zin in het project. Kan energieminister Tommelein hier nog een stokje voor steken?

Waanzin in Limburg

Laten we even een paar stappen terugzetten: in 2015 beloofde toenmalig Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) meer dan 2 miljard euro steun voor een project dat de oude steenkoolcentrale in het Limburgse Langerlo zou ombouwen tot een grootschalige biomassacentrale. Doel: ervoor zorgen dat Vlaanderen zijn hernieuwbare energiedoelstellingen haalt.

De eigenaar, energieproducent E.ON, verkocht de centrale samen met die belofte aan het bedrijf German Pellets. Vervolgens ging German Pellets failliet. En bleek dat de Vlaamse regering ondertussen , de grote biomassaprojecten liever niet meer zag gebeuren. De stekker ging er alvast uit bij het BEE-project in Gent. Even leek het erop dat Langerlo hetzelfde lot beschoren was.

Niet duurzaam, wel duur

Tot Graanul Invest dus opdook. En dat is slecht nieuws, om drie redenen. Grootschalige biomassa is immers niet alleen onduurzaam en peperduur maar ook niet nodig. Dat wees een onderzoek van 3E in opdracht van BBL, Greenpeace en WWF uit. Een duidelijke keuze voor zonne- en windenergie zou ons heel wat geld besparen (de zogenaamde Turteltaks kan een stuk lager zonder Langerlo) én maakt het mogelijk om de Vlaamse hernieuwbare energiedoelstellingen te halen, op een manier die daadwerkelijk helpt de klimaatverandering te counteren.

Gemaakte beloftes

Waar wacht minister Tommelein dan nog op? Wel, omdat de 2 miljard euro steun al officieel goedgekeurd was, kan hij die niet zomaar intrekken. De subsidies komen wel met een hele resem voorwaarden: zo moeten de pellets die in Langerlo verbrand zullen worden, dezelfde zijn die besloten lagen uit in het contract met E.ON. Die komen uit Noord-Amerika en worden geleverd door het fel besproken bedrijf Enviva: een onderneming die het niet zo nauw neemt met duurzaamheid.

Absurd

Graanul Invest produceert zelf pellets in zijn thuisbasis Estland. Dat het die dan zou gaan importeren uit een ander continent, lijkt al helemaal absurd. Wie durft dit project dan nog groen te noemen? Wij doen er in elk geval alles aan om deze waanzin te stoppen.

Biomassa & biobrandstoffen