Wathelet wil meer hernieuwbare energie

Staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet breekt een lans voor meer hernieuwbare energie in een brief aan de Eurocommissarissen voor Klimaat en Energie. De brief vraagt om een duidelijke hernieuwbare-energiedoelstelling voor 2030. De energieministers van acht Europese landen (naast België ook Oostenrijk, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Portugal) hebben de brief ondertekend.

Momenteel legt de Europese Commissie de laatste hand aan een voorstel voor het Europees klimaat- en energiebeleid voor 2030. Dit voorjaar valt de politieke beslissing. Dit 2030 kader volgt op het huidige 20-20-20 pakket, met doelstellingen voor hernieuwbare energie, CO2 en energiebesparing. Sommigen, waaronder het Verenigd Koninkrijk en een deel van de grootindustrie, pleiten voor het opnemen van enkel een CO2-doelstelling. Dit zou volgens hen niet alleen goedkoper zijn (een stelling die niet bevestigd wordt door de Europese Commissie), maar stelt landen ook in staat om voor kernenergie te kiezen. 

Wathelet en zijn zeven collega’s zijn absoluut geen voorstander van slechts één klimaatdoelstelling. Ze benadrukken het belang van een doelstelling voor hernieuwbare energie omdat dit zal zorgen voor meer jobs, een hogere groei en een beter concurrentievermogen. Bovendien bevordert dit de interne Europese energiemarkt en zorgt voor een hogere energie-onafhankelijkheid. Bond Beter Leefmilieu is blij dat onze staatssecretaris voor energie om een duidelijke hernieuwbare-energiedoelstelling vraagt. We hopen dat ons land deze progressieve positie blijft aanhouden en dat België ook aan de kar zal trekken voor een bindende doelstelling voor energiebesparing.

Windenergie