Website toont overheidsinitiatieven circulaire economie

Overheden spelen een cruciale rol in de transitie naar een circulaire economie waarbij grondstoffen opnieuw worden gebruikt, en er dus geen afval meer wordt gecreëerd. De Groene Zaak - een netwerk van ondernemers voor een duurzame economie - verzamelt goede circulaire overheidsinitiatieven over de hele wereld op www.govsgocircular.com. De website is een bron van inspiratie voor beleidsmakers.

Tot dusver identificeert de website meer dan 30 goede praktijken, waarvan vier uit Vlaanderen en België, namelijk: de hoogwaardige recyclage van bouwafvalstoffen, de hoge recyclage van autowrakken, het Vlaams Materialenprogramma, en de door producenten georganiseerde inzameling en recyclage van elektronisch afval (via Recupel).

De website toont ook initiatieven uit andere landen die de deeleconomie promoten (Canada, NL), inzetten op circulair design (VK), werken aan de levensduur van producten (Ierland, VK) of product-dienst combinaties stimuleren (NL). Daarnaast is er aandacht voor interessante privé-initiatieven die óók relevant zijn voor overheden, zoals het Ex’Tax initiatief waarover BBL eerder al rapporteerde.

Circulaire businessmodellen