Wedloop biobrandstoffen loopt uit de hand

De massale teelt van biobrandstoffen voor transport- en energietoepassingen veroorzaakt niet alleen vaak negatieve milieueffecten, maar bedreigt ook de rechten van de lokale bevolking. Een recente studie, ‘Africa: Up for Grabs’, van Friends of the Earth Europa toont aan dat in 11 landen in Afrika minstens 5 miljoen hectare land, een gebied  vijf maal zo groot als Vlaanderen, is ingenomen voor de productie van biobrandstoffen voor de Europese markt.

In hun zoektocht naar land voor de teelt van biobrandstoffen treden buitenlandse bedrijven de landrechten van de lokale bevolking vaak met de voeten en pikken ze lokale eigendommen zonder pardon in. Deze praktijk, ook gekend als ‘landgrabbing’, wordt bevestigd door een gelekt rapport van de Wereldbank. Het onderzoek van Friends of the Earth toont aan dat de situatie in Afrika dreigt te ontsporen omdat de Europese Unie nog veel meer land nodig heeft om haar hernieuwbare energiedoelstellingen voor transport te halen. Terwijl de voedselonzekerheid in Afrika toeneemt, moeten voedselgewassen zo een oneerlijke strijd aangaan met brandstofgewassen. Bovendien worden ook bossen en natuurlijke vegetatie vernietigd. Verschillende Afrikaanse landen protesteerden al tegen deze praktijken, maar onze beleidsmakers hebben hier –voorlopig- geen oren naar.

De studies over negatieve milieu- en sociale effecten blijven stapelen zich op. Hoe langer hoe meer wordt duidelijk dat het Europese beleid ter promotie van biobrandstoffen op deze manier niet langer houdbaar is. We vragen ons af wanneer onze beleidsmakers dit eindelijk inzien.

Biomassa & biobrandstoffen