Week van de Mobiliteit start met stunt | Bond Beter Leefmilieu

U bent hier

Week van de Mobiliteit start met stunt

GENT - Vandaag is de Week van de Mobiliteit in gang geschoten met een spectaculaire stunt in Gent. Minister van Mobiliteit Ben Weyts en een paar andere waaghalzen gingen via een death ride vanop Shoppingcenter Zuid helemaal naar beneden tot op het Woodrow Wilsonplein. Het is een symbolische actie die zoveel mogelijk mensen oproept om tijdens de Week van de Mobiliteit de ‘grote overstap’ te maken naar duurzamere mobiliteit. De Week van de Mobiliteit loopt van 16 tot 22 september en telt meer dan 1.500 acties in heel Vlaanderen.

Vernieuwde campagne zet goede voorbeelden in de kijker

De Week van de Mobiliteit is hét jaarlijkse festival van de duurzame mobiliteit. Meer dan 1.500 acties en initiatieven geven het brede publiek een duwtje in de rug om stil te staan bij ons mobiliteitsgedrag en mee(r) te autominderen. De campagne is in 2017 helemaal vernieuwd en zet nog meer in op positieve verhalen van mensen, organisaties en bedrijven die de overstap al maakten.

“Nog meer dan de vorige jaren, zetten we organisatoren en alle anderen die de overstap naar duurzamere mobiliteit wagen, positief in de kijker. Dat doen we onder het motto “Goed op weg”. Wie de overstap maakt en die bovendien toont aan de rest van Vlaanderen, kan daar zelfs mooie prijzen mee winnen”, zegt Bert Gilté van Week van de Mobiliteit.

“Duurzame vervoersmiddelen staan op het punt om door te breken”

“Duurzame vervoersmiddelen staan op het punt massaal door te breken. De Vlaamse Regering speelt daarin een belangrijke rol. Ze belooft de aantrekkelijkheid van de alternatieven te verhogen. Dat is een goede aanpak. Door het stappen, trappen, openbaar vervoer en autodelen aan te moedigen, verkorten de files en daalt de CO2-uitstoot. Vlaanderen wordt op die manier een stuk aangenamer voor iedereen”, zegt Jonathan Lambregs van Bond Beter Leefmilieu.

Minister Weyts: “Aantrekkingskracht van de alternatieven nog verhogen”

Om de aantrekkingskracht van de alternatieven te verhogen, investeert Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts historisch hoog in fiets, bus en tram. “Vanaf nu tot eind van de legislatuur wordt er nog 5.8 miljard euro geïnvesteerd in mobiliteitsprojecten. Het leeuwendeel (3.4 miljard euro) gaat naar de alternatieven voor de wagen: de waterweg, de fiets en het openbaar vervoer. Met deze historisch hoge investeringsbudgetten kunnen we meer Vlamingen verleiden om de auto te ruilen voor de fiets of het openbaar vervoer”, zegt Weyts.

Ontvang InZicht

Wekelijks onze kijk op de milieu-actualiteit