Weg met de decoder

Digitale televisie is een genot om naar te kijken. In vergelijking met analoge televisie biedt het scherpere beeldkwaliteit en extra functies. Maar daar is ook een prijskaartje aan verbonden. De Belgische televisiekijker heeft als enige in de EU aparte energieverslindende randapparatuur nodig om het digitale signaal te ontvangen en te coderen. Dat kan en moet volgens Bond Beter Leefmilieu anders en we steunen daarom de petitie van Testaankoop  “bevrijd ons van de decoder”.

Als u bij Telenet of Belgacom digitale televisie bestelt, krijgt u een installateur over de vloer die dure, energieverslindende en vaak niet degelijke hardware komt installeren. Er wordt u ook meteen op het hart gedrukt deze randapparatuur nooit uit te zetten en zodoende op de stand-by functie te laten draaien. De kosten op de elektriciteitsfactuur kunnen zo al snel oplopen tot 20% van het abonnementsgeld. De slimmere consument gaat op zoek naar alternatieven die in het buitenland al lang ingeburgerd zijn.

Het alternatief is een ‘universele decoder’ in de vorm van een CI-module die in elke moderne flatscreen past. Het ontvangt en codeert standaard digitale signalen. Met dergelijke apparatuur zien providers zoals Telenet al snel een terugval in de verkoop van Digiboxen en gooien daarom roet in het eten. Het digitaal signaal wordt gecodeerd en kan zo alleen nog ontvangen worden door de hardware van de provider.

Ondanks aanpassingen in de software, blijven de toestellen van de providers energieverslinders. Niet alleen in gebruik, maar ook in de stand-by modus. Deze klimaat- en klantonvriendelijke marketingtruc moet aangevochten worden. Bond Beter Leefmilieu wil de problematiek aankaarten en roept daarom op om de petitie van Testaankoop “bevrijd ons van de decoder” te tekenen.

Energiebesparing