Wel geld voor autowegen, geen geld voor knooppunten van openbaar vervoer | Bond Beter Leefmilieu

U bent hier

Wel geld voor autowegen, geen geld voor knooppunten van openbaar vervoer

Erik Grietens

Vorig jaar keurde de Vlaamse regering het witboek Beleidsplan Ruimte Vlaanderen goed. Eén van de doelstellingen van dat beleidsplan is om nieuwe woningen, winkels of kantoren te bouwen nabij knooppunten van openbaar vervoer. Zo wordt een alternatief geboden voor het steeds toenemende autoverkeer. Daarom vroeg Vlaams Parlementslid Lode Ceyssens (CD&V) aan minister voor Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) welke investeringen hij plant om dat beleidsplan ruimte uit te voeren.

"Dan hoeven we ook niet verbaasd te zijn dat Vlaanderen filekampioen is in Europa"

Minister Weyts antwoordde dat het beleidsplan ruimte een ‘abstract plan’ is. Vervolgens gaf hij een overzicht van nieuwe autowegen die gepland worden. Geen woord over de noodzakelijke investeringen in knooppunten van openbaar vervoer. Dan hoeven we ook niet verbaasd te zijn dat Vlaanderen filekampioen is in Europa. En ook zal blijven.

Dit artikel draagt bij aan volgende duurzame ontwikkelingsdoelen:

Erik Grietens

Beleidsmedewerker ruimte

Erik Grietens werkt al meer dan 20 jaar voor Bond Beter Leefmilieu en bouwde in die tijd een ruime expertise op over ruimtelijke ordening. Hij is ook auteur van het boek Vlaanderen in de knoop dat een uitweg beschrijft uit de ruimtelijke wanorde.

Ontvang InZicht

  • Onze kijk op de milieu-actualiteit
  • Nieuws, onze standpunten en opiniestukken
  • Wekelijks

Ik wil me ook inschrijven op andere nieuwsbrieven van BBL.