Wereldwijde groei hernieuwbare energie

Wereldwijd werden er nog nooit zo veel fotovoltaïsche zonnepanelen geïnstalleerd per jaar als in 2012. Ook windenergie deed het uitermate goed. En dat ondanks de politieke en economische turbulentie in de sectoren. Maar de overgang naar een koolstofarme samenleving gebeurt helaas nog te traag. Erger noch, een eenheid energie vandaag opgewekt is even vervuilend als een eenheid energie uitgestoten in 1990. De groei van hernieuwbare energie weegt niet op tegen de wereldwijde groei van de energievraag. Voornamelijk conventionele energiebronnen zoals steenkool dekken de groeiende vraag.

Het Internationaal Energie Agentschap publiceert het rapport “Tracking Clean Energy Progress 2013”. Het rapport duidt op een uitstoot van 2,39 ton CO2 per ton olie-equivalent (een eenheid van energie) in 1990. In 2010 klokte de uitstoot af op 2,37 tCO2/toe. Dat is dus amper een verbetering. Met de wetenschap dat het energieverbruik in het komende decennia zal toenemen met 25% is er dringend nood aan een stroomversnelling naar een koolstofarm energiesysteem. Dat kan alleen door minder energie te verbruiken en koolstofarme energie op te wekken.

Goedkope steenkool in de opmars

Het aandeel van steenkool in de wereldwijde energiemix blijft groeien. Het is een goedkope, maar een van de meest vervuilende energiebronnen. Het aandeel groeit wereldwijd met 6% tussen 2010 en 2012 en blijft wereldwijd populair. De ontginning van schaliegas in de VS heeft de voorraad van steenkool op de wereldmarkt nog doen stijgen. Door de goedkope gasprijzen wordt steenkool geëxporteerd en beschikbaar op de wereldmarkt. Daar maken niet alleen de groeilanden gretig gebruik van, maar ook in Europa worden steenkoolcentrales bijgebouwd. Het veel klimaatvriendelijker aardgas trekt aan het kortste eind.

Het laaghangend fruit van energie-efficientie

Het kan niet vaak genoeg herhaald worden. Bespaarde energie is de minst vervuilende energie. In België zijn net die maatregelen het meest kosten-efficiënt en verdienen daarom meer aandacht. België is een van de meest energieverslindende regio’s in West-Europa. Het besparingspotentieel tegen 2030 voor woningen bedraagt 50% en 30% in de tertiaire gebouwen. Een extra laagje isolatie kan wonderen doen. Ook strengere uitstootnormen voor wagens dragen bij tot het besparingspotentieel van 30% in wegtransport.

 

Windenergie