Wie gelooft er nog in Uplace?

Woensdag 25 februari vond in het Vlaams parlement een snedig politiek debat over Uplace plaats. Het was vooral opvallend dat geen enkele minister of politieke partij openlijk durft te zeggen dat Uplace een goed project is. Maar waarom wil de regering dan toch zo graag dat Uplace er komt? Het enige echte inhoudelijke argument dat door de minister-president werd gebruikt om Uplace te verdedigen, is werkgelegenheid. ‘Uplace zal zorgen voor 3.000 arbeidsplaatsen, vooral voor laaggeschoolden’. Maar ook dat argument blijkt bij nader inzicht met de haren getrokken.

Terwijl minister-president Bourgeois zich verstopte achter een muur van wazige procedures, wees NV-A fractieleider Mathias Diependaele er op dat SPa indertijd de brownfieldconvenant mee goedkeurde. Ondertussen uitte CD&V-fractieleider Koen Van de Heuvel voor de camera van Villa Politica zijn twijfels bij Uplace. En ook Open VLD-er Bart Somers heeft veel vragen en bekommernissen. Toen Hermes Sanctorum (Groen) vroeg om te applaudisseren aan de parlementsleden die Uplace een goed project vinden, bleef het opvallend stil in de zaal.

Jobs in kantoren?

Bovengenoemde 3.000 bijkomende jobs komen uit een onderzoek in opdracht van Uplace en zijn bij gedetailleerde bestudering nogal twijfelachtig. Het merendeel van de werkgelegenheid blijkt aan de nieuwe kantoren verbonden te zijn. Hier verwacht Uplace 1.333 werknemers. Hoewel er in de luchthavenregio 30% van de kantoren leeg staat - een oppervlakte van meer dan 500.000m² - denkt Uplace de prestigieuze kantoren van 40.000 m² zonder problemen te verhuren. Of dat aan laaggeschoolden zal zijn, is een andere vraag…

Jobs in de winkels?

In het winkelgedeelte verwacht Uplace 770 werknemers, waarbij het de vraag is of die werkplaatsen niet ten koste zullen gaan van bestaande werkplaatsen bij winkels in de steden. Volgens het onderzoek van Uplace niet, omdat hun ‘belevenis-winkels’ dusdanig vernieuwend zullen zijn, dat ze complementair zijn aan bestaande winkels. Ook dat blijkt op het eerste zicht nogal tegen te vallen. Volgens Uplace is reeds voor de helft van de winkeloppervlakte een huurder gevonden. Het gaat onder meer om winkels zoals Zara of Mango, zo uniek dat ze in zowat elke winkelstraat terug te vinden zijn.  

Volgens heel wat andere onderzoeken en ook uit heel wat praktijkvoorbeelden blijkt dat nieuwe winkelcentra er steeds voor zorgen dat jobs bij de bestaande winkeliers verloren gaan en leegstand in de steden in de hand werken. Dat is meteen ook de belangrijkste reden waarom fractieleiders van CD&V en Open VLD hun twijfels uitten en stellen dat een kernversterkend beleid voor levendige handelswijken de prioriteit moet zijn.

Jobs door indirecte tewerkstelling?

De rest van de werkgelegenheid voorziet Uplace voor het hotel (250 jobs) en voor de bioscoopzalen (135 jobs). Zo komt Uplace in totaal aan 2.400 arbeidsplaatsen. De rest van de 3.000 jobs moet komen van indirecte tewerkstelling.