Windenergie verlaagt factuur van Amerikaanse consumenten

Een nieuw onderzoek van de Amerikaanse Windenergie Associatie concludeert op basis van een analyse van data van twaalf verschillende studies dat de dalende kosten van windenergie de elektriciteitsfactuur van Amerikaanse huishoudens en bedrijven laag houdt.

Uit data van het Amerikaanse energiedepartement blijkt dat consumenten in Amerikaanse staten met veel windenergie een lagere energiefactuur hebben dan de inwoners van staten met minder energie door wind. Gebruikers van staten meer dan 7% windenergie zagen hun energiefactuur de laatste vijf jaar met 0,37% dalen, terwijl in andere staten de energieprijs met 7,79% steeg.

Windenergie is in de VS de laatste vier jaar 43% procent goedkoper geworden. Maar bovenal zorgt ze voor lagere elektriciteitsprijzen omdat ze draait op een gratis brandstof (wind). Omdat elektriciteitsproducenten eerst de goedkopere energiebronnen inschakelen alvorens ze duurdere (fossiele) bronnen aanzetten om een gegarandeerde elektriciteitstoevoer te voorzien, prijst windenergie langzaam maar zeker de duurdere energietechnologieën uit de markt.

Een fenomeen dat we vandaag overigens ook al hier kennen. Zo blijkt uit verschillende studies van de federale energieregulator CREG dat door het toenemend aandeel aan  elektriciteit uit wind- en zonne-energie de elektriciteitsprijzen op de groothandelsmarkten voor elektriciteit dalen.

 

Windenergie