Zon is het nieuwe schaliegas

Zon is de snelst groeiende energiebron van de Verenigde Staten. Sinds 2008 groeide het geïnstalleerd vermogen aan zonne-energie met een factor twintig. Dit is te danken aan grote bedrijven zoals Apple die zonnepanelen plaatsten om hun CO2-uitstoot te verlagen. Ook magnaat Warren Buffet bouwde een gigantische zonnepark in Californië, dat bestaat uit 8,4 miljoen zonnepanelen (goed voor 550 megawatt). Bovendien plaatsen particulieren meer en meer zonnepanelen op hun dak.

Niet te stoppen

Zon groeide in 2014 met 30 procent. Volgens voorspellingen van de federatie van producenten van zonne-energie zal de hoeveelheid zonnestroom tegen eind 2016 verdubbelen. Daarmee zullen zonnepanelen evenveel stroom produceren als het elektriciteitsverbruik van 7,6 miljoen Amerikaanse gezinnen. In 2009 stond zonnestroom slechts in voor het elektriciteitsverbruik van 360.000 gezinnen.

De sterke toename van zonne-energie zorgt niet alleen voor minder CO2-uitstoot. Op een zonnige dag kan een overschot aan elektriciteit ook leiden tot negatieve elektriciteitsprijzen. Dit zet de winsten van de klassieke stroomproducenten onder druk. Bovendien draaien klassieke gascentrales minder en minder door de sterke toename van hernieuwbare energie.

Analisten in de Verenigde Staten noemen zonne-energie nu al het nieuwe schaliegas. Nadat schaliegas zorgde voor lagere gasprijzen, leidt zon nu tot een daling van de elektriciteitsprijzen. De groei van zonne-energie is ook volgens economen niet meer te stoppen.  Simpelweg omdat zonnepanelen zo goedkoop geworden zijn.

Windenergie