Zon wordt grootste elektriciteitsbron

Het gaat razendsnel voor zonne-energie. Volgens een rapport van de Deutsche Bank wordt de zon wereldwijd de grootste producent van elektriciteit. Zonnestroom zal enorme hoeveelheden fossiele brandstoffen vervangen en tegen 2030 $5 biljoen dollar aan inkomsten genereren.

Volgens de analysten van de Deutsche bank is het marktpotentieel voor zon enorm. Vandaag staat zon, met een vermogen van 130 GW, in voor 1% van de 6000 GW wereldwijde productiecapaciteit. Tegen 2030 zal de markt voor zon met meer dan 100 miljoen bijkomende gebruikers vertienvoudigen. Het aandeel van zonnestroom in de elektriciteitsmarkt zal via 10% in 2030 stijgen tot 30% tegen 2050.

Opslag is “The next killer app”

De analysten stellen het duidelijk: binnen drie jaar maakt de economische realiteit overheidssteun overbodig. Vandaag is zon al in meer dan de helft van de landen competitief. Door de opgang van betaalbare opslag zit zon nog verder in de lift. De Deutsche bank omschrijft opslag dan ook als de “next killer app”.

Het rapport van de Deutsche bank sluit aan in een rijtje recente rapporten met gelijkaardige conclusies. Een in het oog springende van de Abu Dhabi Nationale Bank stelt dat vandaag de dag zelfs een olieprijs van tien dollar per vat niet laag genoeg is om te kunnen concurreren met zonne-energie. Vorige maand stelde consultant Wood McKenzie dat zonne-energie in de VS, ondanks de lage gasprijzen, goedkoper energie kan produceren dan gascentrales.

Zon voor iedereen

Momenteel heeft ongeveer een vijfde van de wereldbevolking geen toegang tot het elektriciteitsnet. Dankzij de sterk dalende kosten, kan zonne-energie zeker voor die mensen een cruciale rol vervullen.

Windenergie