Zonneboiler staat onterecht in de schaduw

In Vlaanderen zijn er 700 000 woningen geschikt voor een zonneboiler. Vandaag verwarmen nog maar 35 000  gezinnen hun water met energie van de zon. Een spijtige zaak want Vlaamse overheid geeft veel steun bij de aankoop en de technologie heeft, net als pv-panelen, een duidelijk ecologisch voordeel. Daarom organiseert Bond Beter Leefmilieu ‘de zomer van de zonneboiler’.

Pv-panelen krijgen veel media-aandacht, maar ecologisch gezien zijn zonnecollectoren ook heel interessant. ​”We willen iedereen die dit jaar van plan is zijn ketel te vervangen, aanmoedigen om te kiezen voor een zonneboiler. Als iedereen dat doet kunnen we jaarlijks 45 000 ton CO2 uitsparen,” vertelt Sara Van Dyck van Bond Beter Leefmilieu. “Ook financieel kan een zonneboiler voordelig zijn. De gemiddelde terugverdientijd bedraagt 9 jaar. Het is dus verwonderlijk dat vorig jaar slechts 20% van de mensen die een nieuwe ketel aanschaften, koos voor een zonneboiler.”

Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche verwelkomt het initiatief van Bond Beter Leefmilieu. “Gezinnen kunnen nog heel wat besparen op hun energiefactuur door zelf een deel van hun energie op te wekken. Met een zonneboiler kan dat: eens de installatie er staat, zorgt ze bijna gratis voor warm water. Dankzij die besparing en de Vlaamse premie die kan oplopen tot 2.750 euro, verdient de investering zichzelf terug.” Steeds meer Vlamingen hebben die boodschap begrepen: “Vorig jaar hebben bijna 5.000 gezinnen een zonneboilerpremie aangevraagd”, zegt Van den Bossche. “Dat is anderhalve keer zoveel als het jaar ervoor. Ik reken erop dat deze campagne nog meer mensen over de streep trekt.” 
Tijdens ‘de zomer van de zonneboiler’ daagt Bond Beter Leefmilieu iedereen uit om met een quiz zijn kennis over de zonneboiler testen op www.ecobouwers.be. Daarnaast zet Bond Beter Leefmilieu 5 voordelen en 5 vooroordelen van de zonneboiler in de kijker.

5 voordelen van de zonneboiler

1. Efficiënter dan pv-panelen

Zonnepanelen (ook wel pv-panelen genoemd) wekken elektrische stroom op, zonnecollectoren verwarmen water. Zonnecollectoren hebben een aanzienlijk hoger rendement dan zonnepanelen: dat komt doordat de omzetting van zonne-energie in warmte maar liefst tot 4 maal zo efficiënt gebeurt dan de omzetting van zonne-energie naar elektriciteit.

2. De ecologische investering bij uitstek

Gedurende zijn levensloop van 25 jaar spaart een zonneboiler voor een gemiddeld gezin tussen de 15 à 20 ton CO2 uit. Dat komt overeen met ongeveer 150.000 gereden autokilometers.

3. Een (be)spaarproduct dat wel opbrengt

De terugverdientijd van een zonneboiler vastpinnen is niet zo eenvoudig. Veel hangt af van je warmwaterverbruik, de wijze waarop je momenteel je warm water produceert en het type en de grootte van je installatie. Dat maakt dat de terugverdientijd varieert tussen de 4 en 15 jaar, met een gemiddelde van 9 jaar. Dit omdat de Vlaamse overheid een stevige steun in de rug geeft, waardoor je tot bijna de helft van je investering onmiddellijk kunt terugverdienen.  

4. Onbezorgd en onafhankelijk

Met een zonneboiler heb je geen last van netvergoedingen. Dat komt omdat een zonneboiler in hoge mate onafhankelijk werkt van het elektriciteitsnet. Enkel de sturing en het omlooppompje, dat de warmte doet transporteren van de zonnecollector naar de boiler, vragen wat elektriciteit. Ongeveer 10 euro per jaar, een peulschil ten aanzien van de te behalen winst. Ook de onderhoudskosten zijn erg beperkt, al is een jaarlijks nazicht wel aan te bevelen.

5. Tot 60% van je warm water gratis

Met een zonneboiler kun je als gezin al gauw 150 tot 300 euro per jaar besparen, afhankelijk van je warm water verbruik en huidige verwarmingsbron. Maar je kunt je zonneboiler nog beter laten renderen door je wasmachine of vaatwasser aan te sluiten op je warm water circuit. Zo kan je 50 tot 60 % besparen op hun elektriciteitsverbruik. Goed voor een extra besparing van gemiddeld 25 euro per toestel. Wel check je best eerst of je toestellen geschikt zijn voor deze toepassing.

5 vooroordelen over de zonneboiler

1. Zonneboiler? Ik heb al pv-panelen.

Bijna 50% van de energieconsumptie in Europa gaat naar het opwarmen van water en verwarming van woningen. Dat is ongeveer twee en een half keer meer dan het aandeel dat elektriciteit heeft in onze energievraag. Beide technologieën vullen elkaar dan ook mooi aan.

2. Ons klimaat is niet geschikt voor een zonne-installatie

Zelfs in ons druilerig landje met grauwe winters, is de zon nog steeds voldoende aanwezig om een zonneboiler te doen renderen. 

3.  Een zonneboiler werkt alleen in de zomer

Het klopt dat zonnecollectoren in de winter een lagere opbrengst zullen hebben. Maar dat betekent niet dat je installatie er werkloos bij ligt in de winter. 

4. Een zonneboiler is enkel interessant als je dak pal naar het zuiden gericht is

Wellicht geldt dit voor zonnepanelen, maar zeker niet voor zonnecollectoren. Je kunt zonnecollectoren makkelijk op een gevel bevestigen. Je hebt dus meer mogelijkheden. Bovendien zijn zonnecollectoren minder oriëntatiegevoelig. Hoewel je ze best naar het zuiden richt, is een meer westelijke of oostelijke plaatsing geen probleem.

5. Om een zonneboiler te plaatsen moet ik mijn verwarmingsinstallatie vervangen

Gebruik je stookolie, gas, pellets, elektriciteit of een warmtepomp als verwarmingsbron voor je woning, dan is de kans erg groot dat je installatie compatibel zal zijn met een zonneboiler. Vaak kan de zonneboiler aan je verwarmingsinstallatie gekoppeld worden, zodat je cv-installatie steeds kan helpen om de gewenste watertemperatuur te behalen.

Meer info over de zonneboiler? www.ecobouwers.be

Windenergie