De wijk Vauban in de Duitse stad Freiburg, een internationaal voorbeeld. 

CC Carfree Cities

Zwart op wit: Vlaming is voor betonstop

De wijk Vauban in de Duitse stad Freiburg, een internationaal voorbeeld. 

CC Carfree Cities

Twee op de drie Vlamingen vinden het een goed idee om via een betonstop nieuwbouw af te remmen en zo meer open ruimte te creëren. Dat toont een nieuwe enquête in opdracht van bouwpromotor Blavier. Tegelijk droomt de helft van de Vlamingen van een eigen huis op het platteland. Dat lijkt tegenstrijdig, maar is het niet. Het zegt vooral veel over de onderliggende woonwensen die we allemaal hebben: een tuin of ruim terras, veel lichtinval, grote ruimtes. En dat kan evengoed in een woonerf of appartement. 

Zo kan het ook

De enquête peilde bij 500 kandidaat-(ver)bouwers naar hun ‘ideale woning’. Op nummer één staat een eigen tuin of een privéterras, een rustpunt bij de eigen woning is een absolute noodzaak. Op twee: een woning met grote ramen zodat er veel natuurlijk licht binnenkomt. Grote open ruimtes doorheen de woning verkiezen we boven apart opgedeelde kamers voor een keuken, eetkamer en living.

Verkaveling als enige referentie

Onze woonwensen blijken heel erg gelijk te lopen: bij mensen die in de stad of op het platteland wonen, in appartementen, rijwoningen of vrijstaande villa’s. Probleem is dat een alleenstaande woning in een verkaveling vandaag de enige referentie is die voldoet aan die woonwensen. We hebben dan ook nood aan nieuwe woonvoorbeelden, die aantonen dat onze woonwensen ook op een andere manier ingevuld kunnen worden. 

Freiburg als nieuwe referentie

Uit een eerdere bevraging van de administratie Ruimte Vlaanderen bleek dat een meerderheid van de Vlamingen te vinden is voor het ‘Freiburg-model’. De wijk Vauban in de Duitse stad Freiburg is dé internationale standaard voor duurzame woonwijken. 

De wijk heeft met 95 woningen per hectare een hoge woningdichtheid. Het autoluwe karakter van de wijk en het vele groen zorgen voor een leefbaar geheel. Doordat het private deel van de tuinen naadloos overloopt in het publiek toegankelijke groen, blijft er ook bij deze hoge woondichtheden voldoende buitenruimte voor iedereen en hebben alle kinderen volop speelruimte. Hopelijk wordt dit soort wijken dankzij de betonstop ook in Vlaanderen het nieuwe woonvoorbeeld. 

Bouwshift

Meer over Bouwshift