Connect2Change Online

Programma

Op weg naar een klimaatneutraal Europa

Dinsdag 6 oktober van 11 tot 12 uur. Sessie in het Engels. 

De Europese Unie uitte met de Green Deal de tomeloze ambitie om tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent te worden. Wat zit er juist in deze Green Deal vervat en welke kansen levert dat voor België en Vlaanderen? Vloeit er ook geld naar de lidstaten en gooit corona roet in het eten? Jeremy Wates is de ideale man om deze vragen, in het Engels, te beantwoorden. Hij is gepokt en gemazeld in de milieubeweging, richtte de Ierse milieubeweging Earthwatch op en leidt nu het European Environmental Bureau (EEB), de Europese federatie van zo’n 160 milieuorganisatie.  

Schrijf je in

Slechte klimaatcommunicatie, een pandemie die al decennia woekert

Donderdag 8 oktober van 14 tot 15 uur + Café Changé

Klimaatcommunicatie gaat vaak over al wat niet meer mag: we mogen niet meer vliegen, we mogen geen verpakkingen verbruiken, en zeker ook geen vlees meer eten. Draagvlak creëren en enthousiasmeren om tot actie over te gaan is dan ook geen makkelijke opdracht. Deze uitdaging inspireerde de Nederlander Manu Busschots tot de oprichting van KlimaatGesprekken, een organisatie die zich toespitst op correct en resultaatgericht communiceren over het klimaat. Een sessie voor al wie op een positieve manier het communicatiebereik van zijn organisatie wil verbreden of het gesprek over klimaat wil aangaan op het volgende familiefeest.

En we halen nog meer expertise bij onze noorderburen. Taalstrateeg Jolijn Mes, auteur van “Word meesterframer” weet exact hoe je taal kan inzetten om een brein onbewust te verleiden en gedrag te beïnvloeden. Ze leert je graag hoe je met een paar goed gekozen frames iemands overtuigingen kan activeren of onschadelijk maken.

Schrijf je in

De rol van natuur en innovatie in de klimaatstrijd

Dinsdag 13 oktober van 10 tot 11 uur + Café Changé

De strijd tegen klimaatverandering speelt zich af op twee fronten: CO2-uitstoot beperken en onze leefwereld aanpassen aan de gevolgen van de klimaatverandering. Technologische innovatie kan hierbij helpen, maar ook de natuur biedt oplossingen via robuuste ecosystemen. Zeker is dat dialoog tussen verschillende domeinen nodig is om consistente antwoorden te kunnen bieden op deze klimaatgerelateerde uitdagingen. In deze sessie gaan Lieven De Schamphelaere, voorzitter Natuurpunt, en Wouter De Geest, voorzitter VOKA, samen het gesprek aan over de rol van natuur en (bedrijfsgerichte) innovatie in de klimaatproblematiek. 

Moderator: Soraya Candido, sustainability researcher

Schrijf je in

Radicaal anders reizen naar je volgende business meeting

Donderdag 15 oktober van 14 tot 15 uur + Café Changé

Een duurzame zakenreis: contradictio in terminis? Geen sector die zo vaak het nieuws haalde dit jaar dan de luchtvaartsector. Zal deze aandacht ook resulteren in duurzamer reisgedrag? De universiteit van Gent nam alvast haar verantwoordelijkheid en voerde een vernieuwend reisbeleid in. Zo nemen personeelsleden nu standaard de trein naar steden als Bordeaux, Manchester en Straatsburg. Ook in Nederland beweegt veel. Zo is er de coalitie Anders Reizen, een bedrijvennetwerk met kleppers als Philips, Arcadis en Deloitte, dat zich engageert hun reis- en vliegbeleid te verduurzamen. Tijdens deze sessie laten we ons met concrete tips inspireren door Riet Van De Velde, afdelingshoofd milieu uGent, Hugo Houppermans, directeur Anders Reizen en  en Simon Braaksma, senior director sustainable reporting bij Philips.

Schrijf je in

Hoe produceren we onze voeding in de toekomst? 

Dinsdag 20 oktober van 11 tot 12 uur + Café Changé

De kwetsbaarheid van ons huidig voedingssysteem werd de laatste maanden erg duidelijk. Wat kunnen we leren van deze situatie? Wij vragen het aan twee prominente stemmen in het voedseldebat: Kurt Sannen, bioboer en ex-voorzitter BioForum en Marc Sneyders, head of sustainable operations bij Bayer. Laurens De Meyer van Bond Beter Leefmilieu, legt deze twee sprekers het vuur aan de schenen met volgende vragen. Moet onze voedselproductie intensiever of hebben we net meer natuurlijke elementen nodig in landbouwgebied? Dienen we volledig over te stappen op biologische productie? Is schaalvergroting altijd negatief? Breng zelf ook gerust jouw vragen mee, ze zijn er klaar voor!  

Schrijf je in

De ultieme confrontatie: renoveren of duurzaam verwarmen

Donderdag 22 oktober van 14 tot 15 uur + Café Changé

Roeselarenaren verwarmen zich tegenwoordig met warmte uit de naburige afvalfabriek. Dit biedt niet enkel een antwoord op de duurzame warmtevraag, maar roept ook enkele vragen op. Hoe belangrijk is renoveren wanneer je warmte duurzaam wordt opgewekt? Zijn de huidige isolatienormen aan een update toe? En wie moet kunnen profiteren van die groene warmte? Els Vanden Berghe, directeur van Pixii, het kennisplatform energieneutraal bouwen, pleit voor duurzame renovatie. Bert Vanhuyse van de Stad Roeselare trekt volop de kaart van duurzaam verwarmen. Dat wordt ongetwijfeld een verhitte discussie.

Schrijf je in

Meer kleur in de groene beweging. Een gesprek over diversiteit

Dinsdag 27 oktober van 11 tot 12 uur + Café Changé

Iedereen is nodig om een duurzame en rechtvaardige transitie te verwezenlijken, daar bestaat geen twijfel over. Toch lijkt de milieubeweging een witte, hoogopgeleide massa. Hoe is dat ontstaan en hoe zorgen we voor een meer gemengd recept? Een gesprek over diversiteit in de milieubeweging met onder meer Mathieu Charles van het Minderhedenforum, BBL-directeur Danny Jacobs en Fatima Laoukili, onderzoekster aan de universiteit van Antwerpen.

Schrijf je in

De maatschappelijke kracht van geld 

Donderdag 29 oktober van 16 tot 17 uur

Hoe we ons geld inzetten, bepaalt voor een groot deel hoe de wereld van morgen er uitziet. In deze sessie gaat Frans De Clerck, mede-oprichter van duurzame bank Triodos, in gesprek met Piet Colruyt, impact investeerder en oprichter van het Impact House. Ze volgen geen uitgeschreven script, maar het zou wel eens kunnen gaan over sociaal ondernemen, de herdefiniëring van economische waarde, ethische investeringen en (financiële) hefbomen voor een duurzame samenleving. Dat belooft! 

Schrijf je in

Café Changé

Wij willen voor jullie kansen creëren om andere changemakers te ontmoeten. Daarom kan je tijdens Connect2Change Online na de meeste sessies nog een halfuurtje blijven hangen in ons Café Changé voor een nabespreking, speed date, een een-op-eengesprek met een van de sprekers of een quizje. De methodiek is changé bij iedere sessie. Het enige café zonder mondmaskerplicht! 

Schrijf je in

Connect2Change Online wordt georganiseerd door Bond Beter Leefmilieu.

Met steun van: