Foto Imagedesk Tim Dirven

Docks Bruxsel: drie keer gelogen, nul keer vernieuwend

Foto Imagedesk Tim Dirven

Deze week opende het nieuwe shoppingcentrum Docks, naast de Van Praetbrug aan de rand van Brussel. Bij de aanvraag stelde de projectontwikkelaar dat het om een “uniek project in Europa” zou gaan, met veel nieuwe merken en flagshipstores. Dus geen concurrentie voor de winkelstraten in de omliggende Brusselse en Vlaamse gemeenten, wel een aanvulling. Daardoor kreeg Docks een socio-economische vergunning. Maar nu Docks de deuren opent, vallen de maskers af.

1. Unieke winkels?

Wat er zo uniek is aan Docks, is niet geheel duidelijk. Het gaat om een winkelcentrum van 50.000 m², aangevuld met een bioscoopcomplex, café’s en restaurants. Van de 90 winkels zijn er meer dan de helft kledingwinkels, met ‘vernieuwende’ namen zoals H&M, JBC, Primark, Hunkemöller, Super Dry, Zara, G-Star, Cecil, Guess, Geox, noem maar op. Bij de kledingwinkels is er welgeteld één winkel die nog geen vestiging heeft in België: Kiabi, ‘Mode voor kleine prijzen’. Verder vinden we in Docks tal van ‘unieke’ shops zoals Neuhaus en Leonidas, Ici Paris XL, Pearl, Veritas, Match, McDonalds, MediaMarkt en Zara Home. 

2. Stedelijke industrie?

Bovendien is dit winkelcentrum ook nog om een andere reden in strijd met de aangevraagde vergunning. Projectontwikkelaar Mestdagh vroeg namelijk een vergunning voor ‘grote gespecialiseerde handelszaken’. En dat heeft een heel goede reden. Het gebied is namelijk ingekleurd als zone voor stedelijke industrie, waar volgens het bestemmingsplan enkel industrie en gespecialiseerde handelszaken van meer dan 500 m² toegelaten zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan doe-het-zelfzaken of een tuincentrum. Dergelijke handelszaken, die moeilijk een plaatsje vinden in het centrum, zijn hier niet te vinden. Industrie evenmin. 

3. Beloofde jobs?

"De projectontwikkelaar beloofde dat er 1.200 banen zouden bijkomen. Dat werd nu al bijgesteld naar 600"

Het is dus duidelijk: ondanks alle mooie beloftes is Docks niets anders dan een klassiek shoppingcenter. En dat heeft nu al zijn weerslag op de beloofde jobs. De projectontwikkelaar beloofde dat er 1.200 banen in de kleinhandel zouden bijkomen. Dat werd ondertussen al bijgesteld naar 600. Heel wat winkelketens herschikken namelijk hun stocks en hun personeel van hun bestaande winkels. 

Bovendien moet er op termijn ook nog rekening mee gehouden worden dat andere handelaars de deuren zullen moeten sluiten door de toegenomen concurrentie. Waardoor de leegstand in de binnensteden zal toenemen. Ter vergelijking: sinds de komst van Waasland Shopping, aan de rand van de stad, is de leegstand in de winkelstraten van Sint-Niklaas dramatisch toegenomen. Eén op de vijf winkels in de stad staat leeg, het hoogste aandeel van alle Vlaamse steden. Brussel, trek uw lessen.