"Door raakvlakken te zoeken, krijg je mensen mee"

Pajopower​ is een burgercoöperatie: ze verenigt burgers uit het Pajottenland en de Zennestreek die zich willen inzetten voor de energietransitie. Met een groep vrijwilligers zetten ze in op het minderen van energieverbruik, en op de productie van hernieuwbare energie. Noël Sissau is ondervoorzitter bij Pajopower. Hij blikt terug, kijkt vooruit en geniet van het onderweg zijn: de geleidelijke weg naar een duurzamere samenleving.

Wat is je vroegste milieuherinnering?

Ik ben opgegroeid op een boerderij in de West-Vlaamse polders, tussen de dieren, weiden en velden. Ik herinner me het zeer natte najaar van 1974, toen miliciens kwamen helpen op de boerderijen en vooral, de zeer droge zomer van 1976. Als kind waren dit zalige maanden, maar voor de boeren een ware ramp. 

Wat is jouw favoriete plek?

Ik fiets heel graag langs het oude kanaal tussen Seneffe en Ronquières, doorheen de vallei van de Samme. Het kanaal is al vele jaren buiten gebruik. De oude sluizen nu zijn vistrappen en het kanaal zelf zit vol watervogels. 

Wanneer deed je voor het laatst iets voor het klimaat, en wat?

Ik laat onze tuin (gecontroleerd) verwilderen, al is dat ook een beetje uit tijdsgebrek (lacht). Ik hoop dat dit de biodiversiteit ten goede komt. Sinds een half jaar determineer ik regelmatig insecten waarvan ik nog nooit had gehoord, zoals de schorpioenvlieg, de blinde bij, de hommelreus en de bleke grasmot. Die plaats ik dan op waarnemingen.be

Wat beschouw je zelf als je meest geslaagde actie?

Het groeitraject van onze energiecoöperatie van bij de opstart, vier jaar geleden, tot waar we nu staan. Ik geniet van de warme, respectvolle samenwerking tussen de groep vrijwilligers, die in de loop van de jaren alleen maar gegroeid is. Als ik kijk naar de impact die we proberen hebben op onze omgeving en het beleid, kan ik alleen maar tevreden zijn. 

Welke milieu-organisatie buiten de jouwe, heeft je het meest geïnspireerd het voorbije jaar?

Moeilijk te zeggen. Ik zoek informatie uit verschillende bronnen. 

Hoe overtuig jij mensen van de goede zaak?

Vooreerst door mezelf zo goed mogelijk te informeren. Klimaatopwarming is zeer complex en heeft nu al een zekere impact op onze samenleving. Denken we maar aan extreem weer dat langere tijd blijft hangen. Veel mensen beginnen in te zien dat de klimaatschade wel eens zeer ingrijpend kan zijn en zoeken houvast en correcte informatie. Tijdens gesprekken probeer ik mijn mening niet op te dringen, maar zoek ik raakvlakken. 

Met de coöperatie hebben we ook een sensibiliserende taak. Zo nodigen we binnenkort Pieter Boussemaere uit, die komt spreken over z'n nieuwe boek: 'Tien klimaatacties die werken'. 

Welke tip of goede raad zou je graag nog meegeven aan andere mensen in de milieubeweging?

Een engagement in de milieu- of klimaatbeweging is niet evident. Verandering brengen is een langzaam proces. Ik probeer zoveel mogelijk te genieten van het 'onderweg zijn' in dit traject, van de nieuwe ontmoetingen, verrassende inzichten en kleine successen. 

BBL Coop