Foto Eaters collective

Duits ministerie serveert enkel veggie

Foto Eaters collective

Duitsland werpt zich steeds uitdrukkelijker op als de verdediger van een gezonder, duurzamer en rechtvaardiger landbouwbeleid. Zo was er eerder al het idee van het Duitse federale milieuagentschap om vleesproducten te belasten met een btw-verhoging. Het ministerie van Milieu voegt nu ook zelf de daad bij het woord en serveert tijdens officiële evenementen enkel nog vegetarische gerechten.

Andere landen volgen

Hiermee geeft het Duitse ministerie een sterk signaal. Het is een politieke erkenning van het wetenschappelijke feit dat een plantaardige voeding beter is voor mens en milieu. Ook het gebruik van biologische, seizoensgebonden, lokale en fairtrade producten wordt gestimuleerd.

Overheden raden meer plantaardige voeding aan

Duitsland is niet het eerste land waar actief wordt ingezet op vleesmatiging. De eerste zin in het Nederlandse voedingsadvies luidt: ‘Eet volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon’. Gelijkaardige geluiden zijn te horen in het Verenigd Koninkrijk en Zweden. De burgemeester van Turijn streeft ernaar om de eerste vegetarische stad ter wereld te worden. Allemaal nemen ze milieu en gezondheid als uitgangspunt.  

Ondertussen stemt ook de Chinese overheid haar beleid hierop af. Een gemiddelde Chinees eet vandaag 20 keer meer dierlijke eiwitten dan in de jaren 60. Vooral de consumptie van varkensvlees is sterk toegenomen. De gezondheids- en milieu-impact ging dan ook niet onopgemerkt voorbij. Welvaartsziekten exploderen en de milieukwaliteit kalft in snel tempo af. Daarom raadt de overheid haar burgers nu aan om hun vleesconsumptie te reduceren tot 1/3 van het huidige niveau.  

Wat met België?

België neemt een eerder afwachtende houding aan. Vorig jaar schreven alle voorzitters van de Vlaamse partijen zich wel in voor Dagen Zonder Vlees - een zeer positief signaal. Verdere aanpassingen aan het beleid of duidelijke standpunten bleven uit.  

Inspiratie voor de minister

Minister Joke Schauvliege zou nochtans heel wat inspiratie kunnen putten uit het Duitse voorbeeld. Voluit kiezen voor plantaardig, biologisch, lokaal, seizoensgebonden en fairtrade zou getuigen van een visie op landbouw en voeding die mee is met de tijdsgeest. Dergelijk signaal zou ook de maatschappelijke trend naar duurzame voeding een sterke duw in de rug geven.

Plantaardige voeding

Meer over Plantaardige voeding