Heel het jaar Nacht van de Duisternis

Vanavond doven 150 Vlaamse steden en gemeenten hun openbare verlichting. De Bond Beter Leefmilieu (BBL), Preventie Lichthinder vzw en de Vereniging voor Sterrenkunde (VVS) organiseren deze ‘Nacht van de Duisternis’ om de voordelen van een donkere nacht te benadrukken. Veel verenigingen doen mee en zetten leuke activiteiten op touw. 

Heel het jaar lang Nacht van de Duisternis

“Voor steeds meer gemeenten blijft het niet bij één Nacht van de Duisternis. Zij doven het licht heel het jaar van ergens in de late avond tot in de vroege ochtend, in de zomermaanden worden de lichten zelfs niet meer ontstoken. De gemeenten die dat doen, besparen op die manier tot 30% op de elektriciteitsfactuur. Dat is niet enkel kostenbesparend, maar ook goed voor het milieu,” zegt Friedel Pas van Preventie Lichthinder vzw. “Bovendien hebben ze  nog geen negatieve effecten op de veiligheid kunnen vaststellen.”
 
De milieuambtenaar van Lint, Koen Laurent, vertelt vanuit de praktijk:  “Dankzij Nacht van de Duisternis hebben wij besloten om vanaf 1 juli 2016 de straatverlichting permanent te doven tussen 23 en 6 uur. We doen dit overal behalve op kruispunten en de eindpunten van doodlopende straten. Ook twee doorgangswegen en de fietsostrade blijven verlicht. De inwoners waren eerst bezorgd over het effect op de veiligheid. Onterecht, we zien geen toename van de criminaliteit en er zijn ook geen extra ongevallen.”  

Dieren slachtoffer van lichtvervuiling

De campagne doet ons nadenken over hoe we ‘s nachts moeten verlichten. Uit een tiental jaren durend onderzoek door Nederlandse wetenschappers blijkt bovendien nog een keer hoe schadelijk lichtvervuiling voor dieren is.

De wetenschappers van het Nederlandse Instituut voor Ecologie besloten enkele stikdonkere bossen kunstmatig te verlichten. Daarna kijkt men heel precies hoe planten- en diersoorten op het licht reageren. Eerst komen er bijvoorbeeld heel veel motten zwermen rond de lampen, maar na verloop van tijd verdwijnen er stilaan soorten. Waarschijnlijk hebben motten die heel de nacht rond lampen cirkelen te weinig tijd en energie over om een partner te zoeken. Ze vormen ook een gemakkelijke prooi voor vleermuizen. Toch blijkt nachtelijk kunstlicht ook voor vleermuizen geen goede zaak, vooral de activiteit van de zeldzamere en lichtschuwere soorten vermindert sterk. Eind dit jaar wordt het onderzoek afgesloten en zal meer bekend zijn van de effecten op andere diersoorten.

Preventie Lichthinder