ICT Marktdialoog Fair & Circulair | Bond Beter Leefmilieu

U bent hier

ICT Marktdialoog Fair & Circulair

Kom naar deze Buyer Meets Supplier en ontdek alles rond fair en circulair ICT

Maandag 4 februari 2019 van 10 tot 16 uur

OVAM, Stationsstraat 110, 2800 Mechelen

Charlotte Dewilde

 

Wat? ICT Marktdialoog Fair & Circulair: kennisuitwisseling, marktontmoeting en netwerking

Doel? In kader van de Green Deal Circulair Aankopen (GDCA) is een circulair aankoopteam ICT ontstaan. Tijdens verschillende inspiratie- en actiedagen kwam de circulaire ambitie van heel wat aankopers naar boven. Toch wordt deze ambitie tot op heden amper vertaald in het circulair ‘aankopen’ van ICT. De grootste hindernissen zijn het onbekende (of onbestaande?) circulair aanbod en het gebrek aan intern draagvlak. 

Naast de GDCA loopt er ook een project (CircuIT) met de provincie Antwerpen waarbij een standaardbestek circulair aankopen van ICT wordt opgesteld. 

Naast de circulariteit van ICT is er ook het faire aspect bij de aankoop van nieuw materiaal. In het kader van het Make ICT Fair project (CATAPA) stellen we vandaag Electronics Watch voor als een innovatieve manier om druk uit te oefenen binnen de ICT-toeleveringsketen.

Deze marktdialoog wil inspelen op bovenstaande hindernissen door het bestaande circulair aanbod uit te lichten en ook nog onbestaande maar gewenste circulaire oplossingen te promoten. De voormiddag wordt gewijd aan kennisuitwisseling via twee expertendebatten met mogelijkheid tot interactie van het publiek. De namiddag staat volledig in teken van een rechtstreekse dialoog tussen de vraag- en aanbodzijde waarbij wordt vertrokken van concrete bestekken/offertes.

Wie? Enerzijds aankopers die circulair willen aankopen (liefst vergezeld door ICT-experten) en anderzijds bedrijven met een circulair aanbod (*) (producenten, leveranciers en dienstverleners).

(*) Een circulair aanbod omvat iedere oplossing die gebaseerd is op een van volgende vijf strategieën: totale hoeveelheid reduceren, niet-hernieuwbare virgin input reduceren, gebruiksduur verlengen, potentieel hergebruik van product of component maximaliseren en recycleerbaarheid. 

 

Programma

9u30 - 10u: Ontvangst en registratie

10u00 - 10u30: Introductie Fair & Circulair ICT, Karolien Burvenich - CATAPA & Charlotte Dewilde - BBL

10u30 - 11u: Toelichting ‘Gids voor Duurzame Aankopen’ & ‘Transform Together’, Jo Versteven - FIDO & Cuno van Geet - Rijkswaterstaat

11u - 12u: Expertendebat 1: Uitdagingen in de keten

 • Patrick Van Den Bossche - Agoria
 • Aankoper - private markt
 • Sophie Heyns - Coolrec
 • Eelco Fortuijn - Electronics Watch
 • Reinhardt Smit - Closing the Loop

Tijdens het eerste debat wordt dieper ingegaan op de verschillende schakels in de keten. Echt circulair ICT geeft immers inzicht in alle loops: van ontginning tot ontmanteling.

12u - 13u: Expertendebat 2: Circulaire verdienmodellen met focus op product-service met o.a.

 • Virginie Versavel - CHG-Meridian 
 • Alain Braeckmans - Arrow Value Recovery
 • Aankoper - provincie Antwerpen
 • Jeroen Raeijmaekers - Q-Lite

Tijdens het tweede debat wordt het circulaire verdienmodel product-service onder de loep genomen. Ook wordt nagegaan welke andere modellen de transitie van bezit naar gebruik mogelijk maken.

13u00 - 14u00: Netwerklunch

14u00 - 16u00: Marktontmoeting

 • Blok A: smartphone of server
 • Blok B: laptop/pc of reproductieapparatuur

Tijdens de marktontmoeting worden aankopers (vraagzijde) per gekozen productcategorie samengebracht met aanbieders (producenten, leveranciers en dienstverleners). Een facilitator leidt de marktdialoog in goede banen d.m.v. voorbereide vragen gebaseerd op de concrete bestekken/offertes van aankopers.

Deelname aan de marktdialoog is gratis, maar inschrijven is noodzakelijk. > Inschrijvingen zijn gesloten. Mail voor meer info naar: charlotte.dewilde@bblv.be
 
Georganiseerd door Bond Beter Leefmilieu, Vlaanderen Circulair, Provincie Antwerpen en CATAPA.
 
 
This event is organised with the financial assistance of the European Union. The contents of this event are the sole responsibility of the organisers and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the European Union.