Inspiratiesessie Green Procurement in stedelijke logistiek

Dinsdag 25 april 2023, 9u30-12u
Online
Bart Dumoulin

In steden is de logistiek verantwoordelijk voor minstens een kwart van de CO2-uitstoot van het transport. Hoewel leveringsvoertuigen slechts 10 tot 20% van de kilometers voor hun rekening nemen, staat de sector in voor 30 tot 50% van de andere emissies zoals stikstof en fijn stof. We kunnen er niet om heen: in de toekomst zal de vraag naar stedelijk goederenvervoer blijven groeien. Om de steden leefbaar te houden en tegelijkertijd de uitstoot van transport te beperken, moeten we werken aan een duurzame én efficiënte stedelijke logistiek. 

De opsteker? Steden en aanverwante diensten en instellingen hebben de tools in handen om deze goederenstromen te verduurzamen. Een middel is het aanbestedingsbeleid. Via aanbestedingsbeleid kan er ingezet worden op het bundelen van stromen, inzetten van specifieke voertuigen,...

Om die reden organiseert de Bond Beter Leefmilieu twee sessies Green Procurement. De eerste sessie heeft als doel te inspireren. Op basis van de eerste sessie en extra informatie maakt Bond Beter Leefmilieu een handleiding op om Green Procurement vorm te geven. Tijdens de tweede sessie verzamelen we feedback en input voor deze handleiding. De twee sessies zijn op elkaar afgestemd. De tweede sessie zal plaatsvinden in juni.

Doel: steden en aanverwante diensten en instellingen in Vlaamse centrumsteden warm maken om duurzaam aanbestedingsbeleid in te zetten door middel van wervende keynotes en handige tips & tricks

Doelgroep: Personen die verantwoordelijk zijn voor openbare aanbestedingen in Vlaamse steden en aanverwante diensten en instellingen.

De eerste sessie gaat digitaal door op dinsdag 25 april 2023. Hieronder vind je de agenda. Inschrijven kan via deze link. Een week voor de sessie ontvang je de deelnamelink. 

Schrijf je nu gratis in

Programma

  • Introductie
  • Kennismaking deelnemers
  • Keynote 1:  Anna Dreischerf, Universiteit Groningen
    Anna Dreischerf is onderzoekster aan de Universiteit Groningen. Haar onderzoek bevat onder meer het inzetten van publieke inkoop voor duurzame stadslogistiek. Hiervoor sprak ze met inkoopadviseurs, contractmanagers, beleidsmakers van verschillende Nederlandse gemeenten en hun leveranciers. Anna brengt haar ervaringen, tips en good practices.
  • Keynote 2: Tim Vervoort, Stad Antwerpen
    Tim Vervoort werkt als consulent mobiliteit voor Stad Antwerpen. Hij ontwikkelt onder meer het Antwerps sustainable urban logistics plan (SULP). Sinds 2022 startte de stad met specifiek aanbestedingsbeleid om de logistieke stromen te verduurzamen. Tim licht de werking en eerste resultaten toe.
  • Conclusies + afronding