Webinar: Zo ga je om met leegstaande handelspanden

Dinsdag 17 mei 2022 van 14u tot 17u
Online
Erik Grietens

Online webinar

De leegstand van handelspanden is de afgelopen jaren opnieuw sterk toegenomen. De evolutie was er al langer in kleinere gemeenten, maar ook de grote winkelsteden ontspringen niet langer de dans. Op dinsdag 17 mei, van 14u tot 17u, schetsen we tijdens een webinar een aantal basisrecepten voor kernversterking en laten we aan de hand van mooie praktijkvoorbeelden zien hoe je als gemeente kan omgaan met lege handelspanden.

Schrijf je gratis in

Programma

14u00 - 14u30

Hoeveel tijdelijke en structurele leegstand is er vandaag in Vlaanderen, per provincie en in de centrumsteden? En wat betekent dit precies? Erik Grietens, beleidsexpert ruimte bij Bond Beter Leefmilieu licht de cijfers toe en maakt ze tastbaar aan de hand van een aantal concrete voorbeelden.

14u30 - 15u00

Hoe zet je als gemeente in op bedrijvige kernen? Hoe beperken we shoppingcentra en baanwinkels in de periferie? Mia Vancompernolle, adviseur ruimtelijke ordening bij UNIZO, geeft haar kijk op de winkelshift.  

15u00 - 15u10

Pauze 

15u10 - 15u40

Met het project Circular Work vormt Labland leegstaande panden om tot circulaire werkplekken en etalageruimtes voor lokale ondernemers. Met het project Winkelwonen worden leegstaande ruimtes boven winkels omgevormd tot kwalitatieve woningen. Esther Laga vertelt over hun aanpak en ervaring.

15u40 – 16u10

Petra Vandeputte van de provincie Oost-Vlaanderen licht toe hoe de provincie gemeenten begeleidt bij het omvormen van leegstaande handelspanden tot pop ups.

 

16u10 - 16u30

Peter Everaert van Artisjok toont hoe je leegstaande panden kan promoten via kunst.  

16u30- 17u

Vragen en discussie

Schrijf je gratis in

Dit webinar wordt georganiseerd door Bond Beter Leefmilieu i.s.m. UNIZO en LabLand