Willebroek | Bond Beter Leefmilieu

U bent hier

Willebroek

Dooft
straatverlichting
klemtoonverlichting

Nacht van de Duisternis 2019

De Gemeente Willebroek doet ook dit jaar weer mee aan de ‘Nacht van de Duisternis’! Op zaterdag 12 oktober 2019 vanaf 19u00 worden allerlei leuke activiteiten georganiseerd voor jong en oud in Natuurgebied ’t Broek.

Deze jaarlijkse campagne zet de impact van lichtvervuiling in de kijker en vindt intussen voor de 24e maal plaats. De ‘Nacht van de Duisternis’ schenkt aandacht op het teveel en verkeerd verlichten en de gevolgen daarvan voor mens (o.a. slaapgebrek) en dier (bioritme planten en dieren).

De Gemeente Willebroek organiseert samen met de Vereniging voor Sterrenkunde Klein-Brabant, Natuurpunt, het Agentschap voor Natuur en Bos en de Natuurgidsen van ’t Broek een gezellige avond vol leuke activiteiten om deze Nacht van de Duisternis optimaal te beleven:

 • De start is voorzien aan de Parking van Natuurgebied ’t Broek in de Broekstraat.
  Ervaren natuurgidsen zullen alle geïnteresseerden oppikken op de parking voor de start van een tocht naar het Boswachtershuis Scheyvaerts. Onderweg geven deze natuurgidsen uitgebreide informatie over ‘het Nachtleven in de natuur’.
  Startmomenten zijn voorzien om 19u00 – 19u30 – 20u00 – 20u30 – 21u00.

 • Natuurpunt zorgt aan Boswachtershuis Scheyvaerts voor interessante weetjes over een dier of natuurfenomeen. Voor extra kinderplezier bieden zij een ‘zaklampen nocturne’ aan in het onthaalcentrum, met behulp van de zaklamp kan men in het donker 10-tallen dieren spotten en bekijken.

 • De Vereniging voor Sterrenkunde Klein-Brabant zorgt ervoor dat alle schitterende sterren en de hemel bewonderd kunnen worden door diverse telescopen. In de wijde omgeving van het natuurgebied wordt de klemtoonverlichting en openbare verlichting gedoofd zodat sterren optimaal bekeken kunnen worden

 • De Gemeente Willebroek zorgt voor warme chocomelk en heerlijke soep zodat iedereen opgewarmd de wandeling terug naar de parking kan aanvatten.

  Voor meer informatie: omgeving [at] willebroek [dot] be

  Doe zeker aangepast schoeisel aan (laarzen) en zaklampen zijn welkom.
  We vragen de zaklampen wel te doven tijdens de tocht, zo wordt de beleving groter. Wij hopen jullie in grote getalen te mogen verwelkomen op de parking ter hoogte van de Broekstraat.

  Tip! Wees creatief: Vervang je zaklamp door een zelfgemaakt lampionnetje.