Taxidiensten zoals Uber: enkel elektrisch en gedeeld, graag! | Bond Beter Leefmilieu

U bent hier

Taxidiensten zoals Uber: enkel elektrisch en gedeeld, graag!

Teken de petitie

Elk jaar meer dan 9.000 overlijdens. Dat is het resultaat van de luchtvervuiling in België. Om nog maar te zwijgen van de toename van astma bij kinderen.

Wie zijn de schuldigen? De deeltjes fijnstof, bijvoorbeeld, die uitgestoten worden door dieselmotoren. Dieselwagens worden heel vaak gebruikt door VVB-taxiplatformen (=Verhuur Voertuigen met Bestuurder) zoals Uber, blijkt uit een nieuw rapport van Transport & Environment (T&E). 

Maar het goede nieuws is dat we vandaag de kans hebben om hier paal en perk aan te stellen! De leider in de VVB-taxiplatformmarkt, Uber, heeft het vandaag moeilijk en kan niet op tegen een grote mobilisatie die zijn merkimago dreigt aan te tasten.

Dit is hét moment om aan de Brusselse Minister van Milieu, Alain Maron, te vragen om regels op te stellen.

Moedig de minister aan om VVB-taxiplatformen te dwingen 100% elektrische wagens en 50% gedeelde ritten te hebben tegen 2025. Dit nieuwe decennium moet er een worden van schone lucht.

Volgens T&E hebben verhuurdiensten van wagens met chauffeur zoals Uber de neiging om problemen zoals vervuiling en files in Europese steden te verergeren. In het Brussels Gewest is het aantal vergunningen  voor Uberwagens (of vergelijkbare diensten) gestegen van 500 in 2017 naar 1.800 in 2019. Gemiddeld legt zo’n voertuig meer dan honderd kilometer per dag af in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (meer dan 31.000 km per jaar). Deze honderden voertuigen rijden grotendeels op diesel of benzine en stoten bijgevolg een grote hoeveelheid stikstofoxide en fijnstof uit.

Maar het Brussels Gewest is sinds 2010 in strijd met de wet voor het overschrijden van de Europese normen betreffende de NO2-concentratie. Daarbij werd in 2018 de drempel van de Wereldgezondheidsorganisatie overschreden in alle vijf officiële meetstations die de concentratie van deeltjes kleiner dan PM 2,5 meten. En zoals de recente beslissing van het Europese Hof van Justitie aantoont, ligt het werkelijke aantal waarschijnlijk nog hoger.

Stop de luchtvervuiling! Om in Brussel te mogen blijven moet Uber zo snel mogelijk zijn voertuigen elektrificeren en delen. Zeg tegen de minister dat hij taxiplatformen moet dwingen om tegen 2025 zowel 100% emissievrij als 50% gedeeld te zijn.

Het is vanzelfsprekend dat Uber ook 100% veilige ritten moet aanbieden zodat de passagiers rustig kunnen reizen. Daarbij moet het bedrijf 100% ethische contracten aanbieden, belastingen en sociale premies betalen in België, en correcte lonen voorzien voor de chauffeurs.

Deze petitie past in het kader van een internationale campagne in zes landen (Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, België en de Verenigde Staten) die twaalf milieuorganisaties verenigt. Via de hashtag #TrueCostOfUber willen deze ngo’s de sociale en milieukosten onthullen van de VVB-taxiplatformen.

 

TEKEN DE PETITIE

Petitie gericht aan Brussel minister van Leefmilieu, Alain Maron. 

Maak via wet een einde aan de luchtvervuiling die veroorzaakt wordt door taxidiensten zoals Uber. Verplicht ze om tegen 2025 enkel 100% emissievrije wagens en 50% gedeelde ritten te gebruiken.

Ik teken
Communicatievoorkeuren

 

Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen vzw hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens en het respect voor jouw privacy. Door je in te schrijven aanvaard je onze privacyvoorwaarden. De resultaten van deze petitie worden samengevoegd met deze van de Franstalige pagina op deze pagina. Hiervoor worden je gegevens ook gedeeld met Les Chercheurs d'air