Maai Mei Niet

Maai Mei Niet voor lokale besturen

Neem deel aan de campagne of herbekijk de infosessie over het groenbeheer van de toekomst.

Maai Mei Niet wil helpen de klimaat- en milieuproblematiek aan te pakken. En dat met kleine, zelfs plezante ingrepen. 

Wist je dat je door niets te doen een grote bijdrage kunt leveren aan onze natuur? Minstens 10 procent van Vlaanderen bestaat uit tuin, dat is evenveel als onze oppervlakte bos. Jouw tuin kan ook een stukje natuur zijn, en dus een cruciale bijdrage leveren aan ons milieu.

Doe mee aan Maai Mei Niet en maai de hele maand mei (een deel van) je gazon niet of minder. Zo leg je een rijkelijk buffet aan voor belangrijke beestjes zoals bijen, kevers, vlinders en hommels. Door je gras maar om de vier weken te maaien, kun je tot tien keer meer bijen aantrekken.

Stuur ons tijdens het bloemtelweekend van 29 en 30 mei door hoeveel bloemen je telt in één vierkante meter van je lange gras, en wij berekenen jouw persoonlijke nectarscore. Zo weet je hoeveel nectar jouw gazon heeft geproduceerd voor de bijen, vlinders en andere bestuivers.

Met Maai Mei Niet wil Knack helpen om de klimaat- en milieucrisis aan te pakken. In de eerste plaats door de burger te sensibiliseren over de impact die ze kunnen hebben met hun eigen tuin, hoe groot of klein die is. En dat met kleine, zelfs plezierige ingrepen zoals minder en creatiever gras maaien. Zo focust Knack op de oplossingen, zonder het probleem uit de weg te gaan.

Daarnaast is Maai Mei Niet een laagdrempelig citizen science-project. Door de actie elk jaar te herhalen, hoopt Knack een zicht te krijgen op wat groeit in de tuin van de Belg. De herhaling moet zowel de data doen accumuleren als het sensibiliseringseffect vergroten.

Ontdek de campagne op Maaimeiniet.be

Maai Mei Niet is een campagne van Knack/LeVif, met de steun van Bond Beter Leefmilieu, Het Ministerie voor Natuur, Velt en MijnTuinLab (KULeuven). 

Heleen De Smet

Expert en woordvoerder landbouw en voeding

02 282 17 22

0489 39 62 90

Contacteer ons

Meer weten over Maai Mei Niet? Neem contact op met Heleen De Smet. 

Een project van Bond Beter Leefmilieu in samenwerking met