Recepten voor kernversterking

Van maart 2015 tot juni 2016 ging Bond Beter Leefmilieu samen met gemeentebesturen op zoek naar concrete oplossingen voor kernversterking.

Het project ‘Levendige stads- en dorpskernen voor een klimaatneutraal Vlaams-Brabant’, gesteund door provincie Vlaams-Brabant Klimaatneutraal, heeft geleid tot een bijzonder waardevolle en populaire publicatie: een receptenboek met voorbeelden en instrumenten die steden en gemeenten kunnen inzetten voor een klimaatvriendelijke ruimtelijke ordening.

Hoe ziet jouw gemeente eruit in 2040?

Stel je dit even voor: een bruisend centrum waar iedereen te voet of met de fiets van zijn woning naar werk, winkels of school kan. Waar buren de auto’s die ze af en toe nog nodig hebben, onder elkaar delen. Waar er meer plaats is voor groen. Waar we minder energie verspillen en duurzame stroom en verwarming voor iedereen mogelijk is. Kortom, een gemeente waar we de klimaatverandering lokaal en concreet tackelen. En waar het fijn wonen is voor jong en oud. Een gemeente die klaar is voor de toekomst.

Kernversterking staat daarbij centraal. Wonen in het stads- of dorpscentrum zorgt ervoor dat we minder afhankelijk zijn van de auto. Door woningen en werkplaatsen te voorzien nabij knooppunten van openbaar vervoer, wordt dit een volwaardig alternatief voor de (bedrijfs)wagen. Door dichter bij elkaar te bouwen, gaat er minder energie verloren en worden collectieve energienetten op basis van geothermie of zonne-energie haalbaar en betaalbaar. Een kernversterkende ruimtelijke ordening vormt zo de basis voor een klimaatneutrale gemeente en provincie.

Download het receptenboek en ontdek welke hefbomen jouw gemeentekernen kunnen versterken en verduurzamen.

Een project van Bond Beter Leefmilieu in samenwerking met
Met de steun van