Steden en gemeenten doven steeds vaker de lichten

Zaterdag 8 oktober 2016, tijdens de Nacht van de Duisternis, doven weer heel wat Vlaamse steden en gemeenten zo veel mogelijk openbare verlichting. Ze doen dat trouwens steeds meer en meer en besparen op die manier tot 30% op hun elektriciteitsverbruik. Tijdens de Nacht van de Duisternis zetten de steden en gemeenten de voordelen hiervan nog een keer extra in de verf en kunnen inwoners proeven van leuke activiteiten in een donkere nacht. Bond Beter Leefmilieu (BBL), Preventie Lichthinder vzw en de Vereniging voor Sterrenkunde (VVS) zetten met de jaarlijkse campagne de impact van lichtvervuiling in de kijker.

Meestal doven steden en gemeenten de lichten van ergens in de late avond tot in de vroege ochtend, in de zomermaanden worden de lichten zelfs niet meer ontstoken. De gemeenten die dat doen, hebben tot op heden nog geen negatieve effecten op de veiligheid kunnen vaststellen. Ze besparen op die manier tot 30% op de elektriciteitsfactuur.

“Gemeente Hoegaarden bijvoorbeeld besliste recent om het hele buitengebied te doven, op een paar belangrijke kruispunten na, van middernacht tot 5 uur in de ochtend. Op de andere plaatsen gaan ze dimmen en wordt ook nog gekeken naar meer afgeschermde verlichting. In de gemeente Heuvelland worden ook de dorpskernen gedoofd van 23 uur tot 5 uur, behalve op vrijdag, zaterdag en zondag, omdat dan veel jongeren met de fiets onderweg zijn. Dat is niet enkel kostenbesparend, maar ook goed voor het milieu,” zegt Friedel Pas van Preventie Lichthinder vzw.

“We kunnen best met minder verlichting”

De campagne doet ons nadenken over hoe we ‘s nachts moeten verlichten. Want we kunnen best met minder verlichting zonder ook aan veiligheid in te boeten.

“Nachtverlichting draagt buiten de dorpskernen zelden bij tot meer verkeersveiligheid. Integendeel. Bestuurders gaan minder geconcentreerd en zelfs sneller rijden met zwaardere ongevallen tot gevolg. Bij oudere bestuurders leidt nachtverlichting tot slechtere zichtbaarheid. Nachtverlichting doet ook niets aan de sociale veiligheid: mensen met slechte bedoelingen kunnen sneller handelen en hebben ook snel in de gaten als er sociale controle wordt uitgevoerd. Te veel nachtelijke verlichting leidt ook tot slaapgebrek en tot gezondheidsproblemen. Bovendien is een te fel verlichte nacht ook een enorme energieverspilling,” besluit Friedel Pas van Preventie Lichthinder vzw.

Activiteit in de kijker: Nacht van de Duisternis in Hoegaarden

Op de Nacht van de Duisternis-activiteit in Hoegaarden is er een woordvoerder van Nacht van de Duisternis aanwezig.
 
•    Wat: Nacht van de Duisternis-activiteit in Hoegaarden
•    Waar: Gemeenteplein 1, 3320 Hoegaarden
•    Beeld: avondwandeling, sterrenkijken, hapjes en drankjes
•    Wanneer: zaterdag 8 oktober vanaf 20u

Preventie Lichthinder