De toekomst in lokale handen: voeding en landbouw | Bond Beter Leefmilieu

U bent hier

De toekomst in lokale handen: voeding en landbouw

Toekomstbeeld
Lekker en gezond eten uit de buurt

Wat je in de toekomst op je bord krijgt is gezond, voornamelijk plantaardig en grotendeels uit de eigen regio. Een groeiend netwerk van hoevewinkels, korteketeninitiatieven en boerenmarkten speelt daar op in. Ook in de supermarkten is er een groter aanbod van authentieke en duurzame producten. Mensen voelen zich beter en gezonder: het is bewezen dat je door één dag in de week vegetarisch te eten het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en sommige kankers verkleint. Bovendien verbeteren de cholesterolwaarden en blijf je makkelijker slank. Ook de overheid plukt hier de vruchten van: België kan 1,3 miljard euro besparen op twintig jaar als 10 procent van de Belgische volwassenen zou overschakelen op een meer plantaardig eetpatroon.

Heel wat mensen gaan ook zelf aan de slag. In een samentuin of gemeenschappelijke broodoven produceren buren lokale voeding en versterken ze de gemeenschapsband. Wat toch geïmporteerd moet worden, komt uit niet-ontboste gebieden.

Omheen de lokale productie ontstaat een netwerk van zelfstandigen, restaurants en producenten van nieuwe voedingsproducten of dranken. Een sterk contact tussen alle spelers in de keten zorgt ook voor de valorisatie van afvalstromen. Zo wordt voedselverspilling tegengegaan. Vlaanderen blinkt uit in streekproducten, we zetten die lange traditie voort. De landbouw van de toekomst vindt plaats op een correcte schaal, is minder intensief en in evenwicht met de steden en natuur in Vlaanderen. Jongeren zien opnieuw een toekomst in de land- en tuinbouw. Al deze initiatieven versterken het bewustzijn rond duurzame en gezonde voeding bij de consument. Ook de band tussen producent en consument wordt zo hersteld, waardoor er weer een wederzijds respect is. De landbouw wordt een maatschappelijk gedragen actor.

Doelstelling
Versnel de transitie naar een meer plantaardig, duurzaam en gezond voedingspatroon