‘Ik kyoto’ van start met fietstocht en ontbijtpicknick bij LMS International

239 bedrijven doen mee aan campagne voor duurzaam woon-werkverkeer

Haasrode, 1 juni 2010 – Vandaag werd bij technologiebedrijf LMS International in Haasrode de vierde editie van ‘ik kyoto’ gelanceerd. De werknemers fietsten samen naar het werk en werden getrakteerd op een ontbijtpicknick. Nog tot 16 juli daagt ‘ik kyoto’ ondernemingen en werknemers uit om zo vaak mogelijk met de fiets, te voet, het openbaar vervoer of carpoolend naar het werk te komen. De actie bewees in het verleden al dat dit een goede opstap is om definitief over te schakelen naar een milieuvriendelijk pendelvoertuig. “‘Ik kyoto’ laat bedrijven en werknemers kennismaken met de voordelen van een duurzaam mobiliteitsbeleid. Dit jaar willen we nog meer mensen overtuigen om ook na de campagne duurzaam te blijven pendelen”, zegt Lies Kuppens van Bond Beter Leefmilieu.

'Ik kyoto’, een campagne van Bond Beter Leefmilieu, stimuleert duurzaam woon-werkverkeer in Vlaanderen. Kyotoën betekent duurzaam pendelen, dus te voet, met de fiets, openbaar vervoer of carpoolend naar het werk te gaan. Tijdens de campagneperiode stimuleren deelnemende ondernemingen hun werknemers om zo vaak mogelijk met een Kyoto-vervoersmiddel te komen. Deelnemers houden via de website van ‘ik kyoto’ bij op welke dagen ze duurzaam gependeld hebben. Er wordt continu berekend hoeveel CO2 daarmee wordt uitgespaard.

De actie loopt van 1 juni tot 16 juli 2010. Tot nu toe doen 239 ondernemingen mee met ‘ik kyoto’. Inschrijven kan nog tot 11 juni.

Nieuw dit jaar is dat er voor elke deelnemende onderneming een mobiliteitsprofiel opgemaakt wordt. Dit profiel wordt tijdens de campagneperiode opgesteld met de input van de kyotoënde werknemers en geeft een overzicht van genomen acties en pistes voor verbetering. Op www.ikkyoto.be zijn alle profielen beschikbaar en kunnen bedrijven ideeën opdoen om zelf duurzame pendelinitiatieven uit te werken.

Duurzame overstap

Vorig jaar namen 420 bedrijven met 11.826 werknemers deel aan ‘ik kyoto’. Op één maand werden er 3,5 miljoen kyotokilometers afgelegd, goed voor een besparing van 745 ton CO2. Belangrijker nog is dat 2.558 werknemers, meer dan een vijfde van de deelnemers, na de campagne definitief overstapten op een milieuvriendelijker vervoersmiddel. “Dit jaar willen we nog meer mensen overtuigen om niet alleen tijdens de campagne, maar ook daarna, duurzaam te blijven pendelen naar het werk”, zegt Lies Kuppens van Bond Beter Leefmilieu.“We moeten van milieuvriendelijke mobiliteit een gewoonte maken. Alleen dat levert een grote milieuwinst op.”

LMS International geeft het goede voorbeeld met fietsbeleid  

Een van de bedrijven die zich al inschreven voor de actie in LMS International uit Haasrode. Dit technologiebedrijf levert wereldwijd simulatie- en testsoftware voor de automobielsector en de lucht- en ruimtevaartindustrie. Duurzaamheid speelt een centrale rol in het onderzoek, maar ook in het personeelsbeleid. LMS voert al jaren een uitstekend fietsbeleid. Een vijftigtal werknemers van in totaal 300 fietst elke dag naar het industrieterrein. Niet alleen kunnen ze rekenen op een fietsvergoeding, ook de infrastructuur is op de fietsers voorzien, met overdekte fietsstallingen en speciale douchecabines. “Pas als zulke randvoorwaarden vervuld zijn, zullen meerdere mensen voor een duurzame vervoermethode kiezen,” aldus Lies Kuppens. “Met onze ondernemersuitdaging hopen we nog meer bedrijven aan te zetten om het voorbeeld van LMS International te volgen.”

Om de duurzame pendelaars van LMS International alvast te bedanken voor hun goede gewoonten, werden ze bij de lancering van ‘ik kyoto’ in de watten gelegd. Na een gezellige groepsfietstocht naar het bedrijf, wacht hen een heerlijke ontbijtpicknick.

Kyoto mee en win

Duurzaam naar het werk pendelen is altijd voordelig. Tijdens de campagneperiode van ‘ik kyoto’ kan je er ook nog mooie prijzen mee winnen. In totaal geven we voor 25.000 euro prijzen weg. Werknemers die meedoen aan de actie maken kans op jaarabonnementen van De Lijn, NMBS-cheques, fietsen van Oxford, gadgets van EcoProof of reischeques van Belgian Biking.